Vad är skillnaden på alla Våffelrecept?

våfflor


Det finns massor av recept på våfflor och det är inte helt lätt att förstå vad som skiljer recepten åt. Därför går vi igenom skillnaden mellan de olika våffelrecepten. Man kan säga att det finns tre varianter på våfflor.

 

Klassiska våfflor

Denna smet består av vatten/mjölk/grädde, mjöl, salt och ägg. Detta recept är klassiskt och våfflan blir mer matig då smeten innehåller ägg. I många recept står det att man ska separera vitan från gulan, vispa äggvitan luftig och fast, och sedan vända ned i smeten. Äggulan ska också med givetvis. Smält smör är vanligt i smeten.

 

Frasvåfflor

Denna smet innehåller grädde, mjöl, salt och vatten. Här vispar man grädden fast och vänder ned. Vattnet byts ofta ut mot kolsyrat istället för stilla. Att vispa grädden och använda kolsyrat vatten gör våfflorna riktigt frasiga. Smält smör i smeten är vanligt samt bakpulver. Inga ägg ingår i frasvåfflor. 


Belgiska våfflor

Denna variant innehåller mjölk, mjöl, salt. Ägg som separeras där äggvitan vispas fast och vändes ned i smeten. Äggulan ska också med. Smeten innehåller jäst. Dessa våfflor görs i ett större stekjärn och är även större i höjd och storlek. Rektangulära i utseende. Socker ingår vanligtvis som gör våfflorna sötare.

Alla recept varierar, en del sötar smeten med socker, en del recept byter ut vetemjölet mot andra mjölsorter. Tänk bara på att våfflorna blir mindre frasiga ju grövre mjöl som används.


Sammanfattning

Klassiska våfflor – Innehåller ägg.
Frasvåfflor – Utan ägg. Grädden vispas fast och vändes ned. Kolsyrat vatten är vanligt.
Belgiska våfflor – Sötare, innehåller jäst. Större i storlek och gräddas i ett annat våffeljärn.Varför inte servera saffransvåfflor
med rödlök, löjrom, dill och cremé fraîche? Det blir en mumsig förrätt eller som tilltugg. Tillsammans med ett glas kallt bubbel blir det perfekt. Enkelt och lyxigt.

Men klassiskt är nog ändå riktiga Frasvåfflor med sylt och grädde. Eller min favorit – hemgjord vaniljglass med hjortronsylt!


Våfflor


 

Dela gärna inlägget och följ mig på Instagram

En reaktion på ”Vad är skillnaden på alla Våffelrecept?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *