Prinsesstårta för nybörjare – Steg för steg bilder

prinsesstårta


Prinsesstårta är en klassiker till födelsedagar och högtider. Här får du en genomgående beskrivning hur du monterar tårtan.

Min prinsesstårta består av:

 • Anslag (tårtbotten)
 • Hallon
 • Vaniljkräm
 • Grädde
 • Marsipan

Grundreceptet på prinsesstårta är fylld utan sylt eller bär. Men med sylt eller bär är vanligast idag i en prinsesstårta.
En prinsesstårta som innehåller sylt heter egentligen Operatårta om man ska vara noga


IMG_1459Prinsesstårta
10 portioner á 150g / bit

Ingredienser

 • 1 st anslag 20 cm i diameter á 350 g. (receptet ger en 24 cm, jag har tagit en mindre anslagsring och tryckt genom till 20 cm)
 • 100 g frysta ekologiska hallon
 • 600 g grädde (6 dl)
 • 1 sats Vaniljkräm á 300 g
 • 500 g marsipan (endast 300 g marsipan kommer användas till tårtan. Men du behöver ha extra marsipan så att det blir enkelt att kavla och klä in tårtan)
 • Florsocker
 • Färska hallon till dekor

Arbetsbeskrivning 

 1. Baka anslaget dagen innan. (eller köp färdigt).
 2. Gör vaniljkrämen dagen innan. (eller köp färdigt).
 3. Dela anslaget i tre delar med en brödkniv. För att få bottnarna raka: skär och arbeta dig runt tårtan med kniven tills du skurit genom till mitten. Skär alltså inte från ena sidan till den andra, då blir det ofta snett.
 4. Vill du få en mindre tårta så tryck nu genom en mindre anslagsring på tårtbotten.
 5. Vispa grädden mjuk, stabil och fluffig. Grädden ska alltid vispas iskall vilket gör den enklare att få volym i. Tårtbotten prinsesstårtaanslag till prinsesstårta
 6. Lägg den översta delen av tårtbotten på din arbetsbänk med den mörka/bakade sidan upp.
 7. Stryk ett lager vaniljkräm på bottnen med hjälp av en palett. Spritsa även en ring med vaniljkräm 1 cm innanför ytterkanten på tårtbotten.
 8. Fördela frysta hallon i mitten.
 9. Blanda i en rejäl klick med grädde i resterande vaniljkrämen. Stryk ett lager av denna krämgrädde ovanpå hallonen.Baka en prinsesstårta
  Prinsesstårta
  Krämgrädde till prinsesstårta
  Prinsesstårta mors dag tårta
 10. Lägg på den andra tårtbotten mot hallonen med den mörka sidan nedåt. Du ska nu ha kvar mittendelen av din tårtbotten utan någon bakad/mörk yta.
 11. Stryk upp all krämgrädde ovanpå den andra tårtbotten.Prinsesstårta.Mors dag tårta prinsesstårta
  Krämgrädde prinsesstårta
 12. Stryk upp nästan all grädde ovanpå krämgrädden. Forma grädden till en kupol/sfärform, använd hela tiden en palett när du arbetar.
 13. Lägg på den tredje och sista bottnen. 
 14. Täck nu den sista tårtbotten med grädde. Funktionen av den sista grädden är för att kunna fästa marsipanen, få tårtan jämn och fin och självklart göra tårtbotten saftig.Grädde prinsesstårtaStryk upp prinsesstårtan med grädde
 15. Lyft nu upp tårtan med hjälp av en palett genom att:
 16. För in paletten under tårtan, vinkla upp tårtan så att du får in din andra hand under och kan hålla i tårtan.
 17. Lyft över tårtan med hjälp av handen till ett bakplåtspapper som ligger på en plåt som går in i kylen.
 18. Tag först bort handen, vinkla ned tårtan, och tag sist bort paletten.
 19. Sätt in tårtan i kylen 30 min så att grädden kan stelna till.palette prinsesstårtaanslag prinsesstårtakyl prinsesstårta
 20. Arbeta upp marsipanen mjuk mot arbetsbänken. Kavla marsipanen 2.5 mm tjock. Skulle din marsipan kännas för hård när du kavlar, kan du värma den varsamt i micron ett par sekunder innan.
 21. Använd florsocker och lyft regelbundet marsipanen ett kvarts varv, så att den inte fastnar i bänken när du kavlar.
 22. Tag fram tårtan och placera den på arbetsbänken, rulla upp marsipanen på din kavel och rulla marsipanlocket över tårtan.
 23. Forma nu hela tårtan jämn och fin med händerna. Marsipanen är töjbar, så dra och forma längs kanterna så att det inte blir några veck.
 24. Skär bort överflödig marsipan runt kanterna med hjälp av din palett som du vinklar vågrätt och håller den längst mot tårtan. en gul prinsesstårta
 25. Pudra florsocker och dekorera med bär eller en ros. Jag har valt att göra ett hål av marsipanen och tidigare lagt en marsipanplatta under, pudra florsocker, vika upp kanterna, och sätta hallonen däri.florsocker prinsesstårta
 26. Lyft upp din tårta precis som på samma sätt som innan och placera den på en stabil tårtbricka.
 27. Låt gärna prinsesstårtan sätta sig 10 tim innan servering så den blir saftig 🙂

Kom ihåg:

 •  Ska du frakta din tårta, köp en tårtkartong på ett bageri.
 • Stryk inte upp en för hög tårta, så att du inte kan sätta på locket om du ska frakta den.
 • Väljer du att lägga ihop din prinsesstårta dagen innan, och fördela marsipanen över tårtan dagen efter. Kom ihåg att sätta tårtan på en tårtbricka direkt! Sedan in i kylen. Tårtan saftar till sig till dagen efter och det går inte att lyfta tårtan över till en tårtbricka.
 • Undvik att få vaniljkräm mot marsipanen, marsipanen kommer att smälta snabbare då. Endast grädde mot marsipanen är bäst.
 • Förvara gärna en tårta i en tårtkartong eller med en tårtglaskupa över. Fukten från kylen gör att marsipanen smälter. Att skydda tårtan mot fukt är viktigast om du ska servera tårtan dagen efter.

  Gul prinsesstårta

Lycka till!
Dela gärna inlägget.Dela gärna inlägget och följ mig på Instagram

15 reaktioner på ”Prinsesstårta för nybörjare – Steg för steg bilder

 1. Hej!

  Tack för ovärderliga tips här på sidan.
  Undrar om du har något recept på marsipanen till prinsesstårtan?

  Hälsningar
  Maria

 2. Hej!

  Tack för inspiration till att våga baka själv. Jag undrar bara om det går bra att dubbla receptet om man ska ha till 20 pers istället ? Finns det anslag att köpa av dubbel storlek?
  Och hallonen ska alltså inte vara tinade utan frysta ?

  Sen undrar jag hur du gjort hålet i marsipanen, himla fiffigt och fint.

  Mvh/ Nerogi

  1. Hej och tack för att du gillar sidan! 🙂

   Det går bra att dubbla receptet.
   Jag tror inte det finns så stora anslag att köpa färdigt. Du kanske kan göra två stycken tårtor istället? 🙂 Ett annat alternativ är att höra med något bageri om du kan få köpa av dem?

   Hallonen ska vara frysta.

   Hålet har jag gjort genom att första lägga en mindre rund marsipanplatta högst upp på tårtan. Innan jag klär in hela tårtan med marsipan. Sedan skär jag, och lyfter/rullar upp så att det bildas ett hål 🙂

 3. Hej, jag måste bara fråga angående mitten med hallonen hur gjorde du med plattan under? 🙂 oerhört bra beskrivning verkligen ska försöka mig på den ??

  1. Hej Jennifer!

   Placera en liten cirkel av en marsipanplatta på mitten av tårtan.
   Sedan fördelar du marsipan över hela tårtan, formar och skär bort kanter.

   Skär sedan på ovandelen av tårtan från cirkelns mitt, pudra florsocker, och luft/snurra ut så att du får fram den första marsipanplattan.
   (ska lägga till fler bilder senare så det blir tydligare, hoppas du förstod 🙂 )

   Kram Ennie

 4. Jag ska baka doptårtor till på lördag. Men tänkte göra de klara dagen innan. Är det dumt att lägga på marsipanen dagen innan? Tänkte ha grädde mellan tårtan o marsipan locket.

  1. Hej,

   Såg din kommentar för sent. Hoppas det gick bra med tårtan?
   Givetvis kan du lägga på marsipanen innan. För att inte riskera att marsipanen smälter från fukten av kylskåpet. Förvara gärna tårtan i en tårtkartong, eller med en tårkupa över.

 5. Tack för ovärderliga tips! Jag följde recepten på ansats och vaniljkräm sen lade jag tårtan efter dina anvisningar. Har gjort prinsesstårta många ggr förut men denna version slog alla tidigare med hästlängder. Jag kände mig mycket stolt att servera en sådan god tårta. Ska bara baka denna prinsesstårta i fortsättningen!

  1. Hej Helene,
   Tack snälla för din kommentar, blev så glad och även för att du blev så nöjd med prinsesstårtan! Önskar dig en fin lördag 😊
   Vänligen Ennie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *