Baka en rulltårta som inte spricker

rulltårta


Rulltårta är enkelt och gott och det går att variera med massor av fyllningar. Men vi ska inte luras av enkelheten! För det finns mycket finess för att få till en riktig fin rulltårta. För vi vill inte ha en rulltårta som spricker när vi rullar den. Givetvis kommer den bli lika god – men inte lika vacker. Rulltårta 1 plåt

 

Ingredienser
 • Ägg 150 g = 3 st
 • Strösocker 130 g = 1.5 dl
 • Vetemjöl 90 g = 1.5 dl
 • Potatismjöl/maizena 30 g = Knappt 0.5 dl
 • Bakpulver 5 g = 1 tsk
 • Vaniljsocker 7 g = 1 msk
 • Mjölk 30 g = 2 msk
 • Skal/zest från 1 st Citron

 

Arbetsbeskrivning
 1. Sätt ugnen på 230°.
 2. Fördela ett bakplåtspapper i en långpanna 300x400mm. Pensla både pappret och plåtens kanter med neutral rapsolja. Då slipper du att rulltårtan fastnar i bakplåtspappret. För att stå och pensla pappret med kallt vatten är onödigt dubbeljobb.
 3. Vispa ägg och socker ordentligt vitt och luftigt ca 10 min. Det ska bli tydliga spår i massan med vispen.
  Du får gärna vispa äggmassan över ett vattenbad upp till 40° och sedan ta bort skålen och vispa massan ned till ca 20°. Detta gör äggmassan extra luftig och saftig.
 4. Blanda de torra ingredienserna. Sikta och melera (vänd) varsamt ned det i omgångar i äggsmeten för att undvika klumpar.
 5. Vänd sist i mjölk och citronskal.
 6. Bred ut smeten jämnt, använder du en liten vinkelpalett blir det enkelt.
 7. Baka nu rulltårtan direkt, ca 5min.
 8. Strö socker på ytan, lägg på ett bakplåtspapper, sedan en plåt och vänd rulltårtan. Låt den svalna på den nya plåten.
 9. Dra bort pappret och fördela sylt/smörkräm ovanpå med en vinkelpalett. Beräkna ca 400-500g smörkräm/sylt per rulltårta. Använder du grädde räcker ca 300 g. (3dl)
 10. Rulla rulltårtan tight med hjälp av bakplåtspappret och rulla tårtan mot dig.
 11. Spänn gärna rulltårtan genom att lägga en linjal eller en tunn skärbräda mot bakplåtspappret och rulltårtan och tryck till. Här visar Roy Fares hur jag menar 4.50 in i videon.
 12. Stryk gärna upp rulltåran med smörkräm även på kanterna. Sätt in rulltårtan i kylen! Då blir den enklare att skära.


rulltårta

 

Drömrulltårta? Byt ut 20g av vetemjölet mot 20g kakao. Fyll med en god fransk smörkräm. Den smörkrämen är luftig och inte kompakt.
Pepparkaksrulltårta? Byt ut strösockret mot samma mängd farinsocker. Byt även ut mjölken mot filmjölk. Tillsätt 10g (2msk) pepparkakskrydda.
Saffransrulltårta? Tillsätt ett paket saffran i mjölken i grundreceptet. Fyll gärna tårtan med italiensk smörkräm och frysta lingon. Rulla ihop!

Mina bästa tips för Rulltårta
 1. Om du vispar äggmassan varm över ett vattenbad och sedan kall blir rulltårtan extra saftig.
 2. Du penslar bakplåtspappret med olja, vilket gör att din botten inte kommer att fastna på pappret.
 3. Du använder mestadels vetemjöl. Detta gör du eftersom vetemjöl innehåller gluten, som gör att din rulltårta håller ihop utan att spricka. Gluten gör bakverk elastiska.
 4. Du använder en liten del potatismjöl eller maizena, eftersom detta gör rulltårtan extra lätt och luftig. Men du använder inte bara potatismjöl, då spricker din rulltårta väldigt enkelt.
 5. Du använder lite mjölk i receptet. Vilket ger tårtan extra vacker färg vid avbakningen. Varför? Mjölk innehåller laktos, som vid högre temperatur ger rulltårtan vacker brun färg och smak. Det heter maillardreaktion när livsmedel som innehåller kolhydrater (laktos, glukos och maltos) får färg vid en hög temperatur.
 6. Du bakar av bottnen direkt efter att du brett ut den på plåten. Låter du bottnen stå sjunker den ihop och du får en platt rulltårta.
 7. Denna mängd, med 3 st ägg ger en lagom tjock och hög rulltårtsbotten för en långpanna. Ser du recept som innehåller 5st ägg, är dem recepten gjorda för bagerikapslar som har ett mått på 400x600mm och inte en långpanna på 300x400mm.
 8. Efter du strött över socker, vänder du rulltårtan på en ny plåt och låter den svalna där. Låter du bottnen ligga kvar på samma varma plåt, fortsätter avbakningen. Du får då en torr rulltårta.
 9. Du stryker smörkräm jämnt med en palett, spänner rullen fast med hjälp av en linjal eller skräbräda för att inte få ihålighet i mitten av tårtan.
 10. Du kyler rulltårtan en stund innan du skär i den så blir det finare bitar!

Jag hoppas du gillade mitt inlägg om rulltårta och att du lärde dig något nytt.
Om du gjorde det, hade jag blivit glad om du gillar och delar inlägget vidare 🙂
Kom även ihåg att följa mig på Instagram – då missar du inget smarrigt!


 

Dela gärna inlägget och följ mig på Instagram

10 reaktioner på ”Baka en rulltårta som inte spricker

 1. Supersmarrig! Har inte vågar mig på en rulltårta efter jag gjorde en för flera år sedan som var som gummi! Men idag tänkte jag att det var dags. Superlätt recept att följa och smakar dundergott! Tyvärr så sprack den något, så jag måste ha gjort någonting fel! Skyller inte alls på receptet!

  1. Hej, roligt att du testade receptet och att det smakade gott ?
   Ett annat tips är att rulla ihop tårtan i en fuktig handduk så den svalnar. Sedan veckla ut, bred på fyllning och rulla ihop.
   Hälsningar Ennie

 2. HEJ!
  Jag jobbade slaviskt med tipsen och mängd ingredienser i detta recept så inget skulle gå fel.
  Du/ni gissar rätt det gick åt helvete den blev plattare en hårdbrödskiva/knäckebrödskiva.
  Jag kokar inombords.
  När ska jag få en fin rulltårta ?!
  frågan värka komma bli obesvarad enu ett tag.
  Ha det gott

  1. Hej Anneth,
   Vad tråkigt att höra. Om den blev hård som en knäckebrödsskiva låter det som att din ugn är för varm. Rekommenderar att sänka värmen, och baka av kortare tid ugnen.
   Hälsningar Ennie

 3. Går det lika bra med laktosfri mjölk? Om laktosen ger färg är det då någon vits med laktosfri mjölk??

 4. Hej, jag har läst olika recept och jag blir inte klockare för folk säger olika gällande varför tårtan spricker. Vad är fördelarna och nackdelarna med att rulla tårtan kall och varm, är det lättare att den spricker när den är nygräddad och varför, jag förstå dock att handskas med en kall kaka är bra ifall man vill ha smörkräm i men ifall man väljer att ha en bärkompott eller sylt, är det då smartare att rulla den varm?

  1. Hej Alma,
   Du kan rulla ihop den varma rulltårtsbotten och sedan låta den svalna ihoprullad. Därefter rullar du ut den och breder på den fyllningen som du önskar, sylt eller smörkräm. Att rulla ihop själva botten varm istället för kall, gör att den spricker mindre. Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *