Lyckas baka krämiga och fina ArraksbollarArraksbollar är en konditoribit som man antingen älskar – eller avskyr. Det är arraken som har väldigt distinkt smak, som inte uppskattas av alla. Men gör man dem riktigt krämiga och goda så är det en hit!
Faktiskt en prefekt liten mumsbit till julgodiset!


Arraksbollar
25st á 20g
 • Sockerkakssmulor 300g
 • Punsch eller Arrak 50g = 0.5dl
 • Vaniljsocker 7g = 1msk
 • Florsocker 60g = 1dl
 • Mandelmassa, rumsvarm 50g
 • Smör 100g, mjukt
 • Kakao 20g = 0.5dl
 • 100g mörk choklad, till att doppa bollarna och rulla dem i
 • Chokladströssel
Arbetsbeskrivning
 1. Mixa samman alla ingredienser, förutom den mörka chokladen och strösslet.
 2. Blanda runt massan ordentligt, den ska vara helt slät utan några bitar.
 3. Väg upp massan i 20grams bitar, och rulla till jämna arraksbollar. Sätt dem på plåt och in i kylen för att stelna.
 4. Hacka så länge chokladen fint, och smält den varsamt i micron i en skål.
 5. Rör i chokladen emellanåt så att chokladen inte bränns vid. Chokladen måste vara riktigt smält.
 6. Lägg upp rikligt med chokladströssel i en vid form med kanter. Ställ strösslet till höger om den smälta chokladen vid din arbetsyta. Tag fram en plastslev, och lägg den bredvid strösslet.
 7. Lägg en mindre bricka med bakplåtspapper till höger om strösslet. Som du kan lägga dem färdigrullade arraksbollarna på.
 8. Tag fram Arraksbollarna från kylen och placera dem till vänster. Sätt på dig engångshandskar om du äger detta, nu är det dags att jobba metodiskt och raskt, från vänster till höger!
 9. Doppa en arraksboll i taget ned i den smälta chokladen. Du ska bara snudda arraksbollen vid chokladen, den ska alltså inte doppas helt. Vi ska inte dränka bollen 😉 Arbeta nu runt den mellan händerna, och rulla runt så att hela bollen täcks av smält choklad. Detta är viktigt så att vi får en snygg finish så att strösslet kan fastna på hela bollen.
 10. Lägg rask över bollen i formen med chokladströssel. Och vänd runt bollen med hjälp av plastsleven. Detta måste gå fort så att chokladen inte hinner stelna, för då fastnar inte strösslet.
 11. Sleven kommer bli riktigt kladdig, men det gör inget. Det viktigaste är att du inte vänder runt din arraksboll med hjälp av händerna. För då får strösslet massor med chokladfläckar då du är kladdig om händerna. Är man två personer som kan hjälpas åt är detta toppen! Då kan en person doppa och den andra rulla.
 12. Gör så med alla Arraksbollar, och förvara dem sedan i kylen.
 13. När dem har stelnat i kylen, kan du gärna lägga över dina arraksbollar i små pappersformar.

Att täcka Arraksbollarna med smält choklad, och sedan vända dem i strössel gör dem extra fina! Då strösslet fastnar bra och blir tätt och fint. Vilket även gör att bollen inte torkar, då Arraksbollen har fått ett skyddande lager.

Arraksbollar

Vad är skillnaden på Arrak och Punsch?

Arrak är en spritdryck som framställs av sockerrörsmelass. Den har en hög alkoholhalt, med en speciell och stark smak, som är både söt och besk.
Punsch däremot består av arrak men man tillsätter även sockerlag och kryddor. Ofta citrus så som pomerans. Så punschen är sötare och även billigare, då punsch innehåller mer socker. Vad du väljer för spritdryck är en smaksak, testa dig fram. Och vill du göra dem utan alkohol, kan du givetvis använda arraksessens. Smaka dig fram till en lagom mängd.Dela gärna inlägget och följ mig på Instagram

3 reaktioner på ”Lyckas baka krämiga och fina Arraksbollar

 1. Hej! Vad tycker du är godast arrak eller punsch ? Ska man först baka en sockerkaka som man smular? Är en sockerkaka 300g?
  Tack för bra blogg!

  1. Hej Evelina! Jag använder punsch. Helt rätt, baka en sockerkaka eller annan mjuk kaka. Det är denna som du ska smula. Jag skulle tro att en hel sockerkaka väger ca 700g.

   Tack för att du gillar sidan! Bästa hälsningar, Ennie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *