Chokladbollar - Baka dem som på KonditoriKONDISBITAR

Ljuvliga Chokladbollar – precis som på Konditori!

chokladbollar


Chokladbollar, Finns det något som är så gott och så enkelt? Men det finns några saker som är ett måste för att få dem helt smältande och ljuvliga. Dessa är precis lika goda som dem på konditori!

  • Använd smör! Smör ger smak, margarin är helt förbjudet.
  • Använd starkt, fylligt hett kaffe i smeten. Ja, du läste rätt. Varmt kaffe. Inte kallt.
  • Kokosflingor bör dem rullas i, pärlsocker blir väldigt sött, men föredrar du det så absolut.
  • Kakao – använd en schysst, fyllig kakao. Valrhona är en bra producent, du ser att det är en bra kakao på färgen – att den är riktigt mörk.

chokladbollar


Hemligheten är alltså att blanda ihop alla ingredienser samtidigt tillsammans med nybryggt eller kokt kaffe som är varmt. Blanda ihop till en krämig smet med vinge. Ju längre du arbetar smeten ju mindre blir storleken på havregrynen, så det är en smaksak.

Sedan fördelar du smeten i en spritspåse och spritsar upp chokladbollar på en bakplåtskläddplåt. Spritsa gärna upp mini, 20 gram styck. Utseendet nu är inte så noga, bara dem blir något jämnt stora i vikt. Sedan kyler du de uppspritsade bollarna i kylen. Efter ca 1 timme när dem stelnat tar du fram dem och rullar dem jämna.Genom att göra detta kommer smeten att bli underbar och dina chokladbollar kommer att bli perfekt runda, eftersom smeten nu är kyld. I ett vanligt chokladsbollsrecept ska dem rullas när smeten är rumsvarm, vilket gör dem ojämna.

Och givetvis rullar du alla chokladbollar först, lägger dem i kokosflingorna, tvättar händerna, sedan rullar du runt dem i kokosflingor. Gör alltid en sak i taget! För vi vill ha snygga chokladbollar, där kokosen är vit och inte färgad av smeten.


Chokladbollar – precis som på Konditori!
20st mini-chokladbollar á 20g
  • Smör, mjukt 125 g
  • Havregryn 120 g = 3 dl
  • Strösocker 110 g = 1 1/4 dl
  • Starkt kaffe 30 g = 2 msk Zoegas kaffe är perfekt fylligt och mörkrostat
  • Kakao 30 g = 3/4 dl
  • Vaniljsocker 10 g = 1 rågad msk

Blanda ihop allt samtidigt med vinge till en jämn härlig smet. Fördela smeten i en engångsspritspåse, spritsa up bitar, och kyl.
Rulla dem jämna, och sedan i kokoflingor.
Förvara dem i kyl, och kanske ge bort några i en cellofanpåse? 🙂

Och vill du ha en liten vuxnare smak? Varför inte göra Arraksbollar istället 🙂


Arraksbollar



 

6 thoughts on “Ljuvliga Chokladbollar – precis som på Konditori!

  1. Hej! Undrar varför du tillsätter kokhett kaffe än kallt kaffe? Vad är funktionen och den smakmässiga skillnaden? 😀

    1. Hej Valentina! Kokhett kaffe gör så att chokladbollssmeten blir spritsbar. Vilket gör att du spritsar upp dina chokladbollar, kyler och sedan rullar bollarna jämna och fina. Snabbare arbetssätt helt enkelt 🙂 Och smeten blir krämigare när smöret får smälta lite av kaffet.

  2. Vilka underbara recept du har och så tydligt du bärettat,helt fantastiskt. Tusen tack. Jag önskar dig allt gott 😊💐

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *