Lär dig att baka en rak tårtbotten

tårtbotten


Vill du kunna baka en saftig tårtbotten som blir perfekt rak? Att göra egna tårtbottnar är inte alls svårt. Det gäller bara att veta hur man ska göra så häng med i guiden! Kom ihåg att tårtbotten heter anslag i många recept.


Tårtbotten


Tårtbotten / Anslag
1 st tårtring 24 cm i diamter med 4 cm höjd


Ingredienser

  • Ägg 250 g = 5 st hela ägg
  • Strösocker 150 g = 1 3/4 dl
  • Vetemjöl 75 g = 1 1/4 dl
  • Potatismjöl 75 g = Knappt 1dl
  • Bakpulver 5 g = 1 tsk
  • Smör 50 g


Arbetsbeskrivning

  1. Sätt ugnen på 180°.
  2. Tag fram en anslagsring som du spänner fast med bakplåtspapper. Eller fördela ett papper i botten på en springform.
  3. Blanda ägg och socker i en glasskål som passar över en kastrull till ett vattenbad.
  4. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver. Sikta det över ett bakplåtspapper.
  5. Väg upp smör i en separat glasskål.
  6. Vispa ägg och socker över vattenbadet till 40° under konstant vispning. Det ska bli vitt och luftigt och tydliga spår av vispen i äggmassan. Lyft bort skålen. Vispa regelbundet ned äggmassan till 20°.
  7. Ställ skålen med smör över vattenbadet så att smöret smälter.
  8. Vänd ned mjölblandningen i äggsmeten varsamt, inga klumpar ska finnas med.
  9. Vänd ned smöret.
  10. Fördela smeten i din form och använd ett skrapkort och dra upp smeten från mitten mot kanterna, så att massan blir ”skålformad”. Detta kommer att ge dig raka kanter på din tårtbotten. 
  11. Grädda 20 – 25 min, känn med sticka så att bottnen är torr.
  12. Strö lite strösocker på din tårtbotten. Lägg ett bakplåtspapper över och sedan en ny plåt. Vänd nu din botten upp och ned och låt den svalna mellan plåtarna, gärna till dagen efter. Tag sedan bort plåtarna och papperen, och skär loss anslaget med en vass kniv.
  13. Skär anslaget i tre delar. Montera din tårta efter önskemål. Om du inte ska använda bottnen direkt, plasta väl och frys in.

Mina bästa tips för Tårtbotten
  • Köp ekologiska ägg med medium storlek – dessa väger 50 gram styck.
  • Att bryna smöret till smeten gör tårtbotten extra goda.
  • Det viktigaste när man gör anslag är att vispa ägg och socker vitt och luftigt över ett sjudande vattenbad till 40°, för att sedan vispa massan sval ned till 20°. Genom att värma ägg och socker kommer det att ge dig ett luftigt anslag som inte är kompakt eller tung. Massan kommer även bli stabilare när du sedan vänder ned mjöl/bakpulver.
  • Använd inte vetemjöl special eftersom det innehåller mer gluten, det kommer ge dig en toppig tårtbotten.
  • Att tillsätta hackade nötter i smeten innan gräddning är jättegott, men du kan inte tillsätta malda nötter. De suger upp mer vätska och då måste du ändra receptet.
  • Smörj aldrig anslagsringen/springformens kanter innan du fördelar smeten däri innan gräddning. Smeten ska nämligen fasta på kanterna, det är det som kommer ge dig en rak tårtbotten.
  • Har du ingen anslagsring, utan använder en springform med löstagbar kant, så klipp till ett bakplåtspapper och fördela i botten, eller smörj endast bottenplattan och pudra med lite vetemjöl.
  • Glutenfritt anslag får du om du byter ut allt vetemjöl mot potatismjöl. Denna tårtbotten blir mer smulig, så med fördel fryser du anslaget först innan du monterar din tårta, och gärna dela din tårtbotten med kniv medan den är halvfrusen. Detta anslag mår bra att få lite mer fukt – alltså pensla på varje botten med sockerlag vid montering.
  • Dina anslag måste bakas av direkt – annars sjunker bottnarna ihop. Sätt alltid igång ugnen innan du börjar baka.
  •  Vill du spritsa din tårta med en gräddkant med hjälp av en kanttyll? Kanttyllar har en höjd på 6 cm. Då blir detta recept på en 4cm tårtbotten lagom höjd. Bakar du en högre tårtbotten kommer kanttyllen bli för liten vid spritsning.

tårtbotten

Äggfakta
  • 1 st ägg = 50 gram
  • 1 st äggvita = 30 gram
  • 1 st äggula = 20 gram
  • 20 st ägg = 1 liter
  • 33 st äggvitor = 1 liter
  • 50 st äggulor = 1 liter

 Tyckte du om mitt inlägg om Tårtbotten? Dela det gärna till dina vänner här nedanför 🙂
Följ mig också på Instagram så missar du inget smarrigt!


 

Dela gärna inlägget och följ mig på Instagram

6 reaktioner på ”Lär dig att baka en rak tårtbotten

    1. Hej Therese!

      Den ska vara i mitten av ugnen, baka gärna med varmluft om du har möjlighet.
      Om du har en varmluftsugn utan digital visare, där du vrider och reglerar värmen med en knapp. Kom ihåg att sänka värmen med 25°. Annars blir ugnen för varm.
      Lycka till!
      Vänligen Ennie

  1. Hej!

    Kan du snälla viaa hur man klär en anslagsring med bakplåtspapper? Jag förstår inte, ringen har ju ingen botten? :/

    Tusen tack för världens bästa bakblogg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *