DESSERTFrasvåfflor - Frasigaste våfflorna

Det bästa receptet på Frasvåfflor

Frasvåfflor


Frasvåfflor, makalöst gott. Med lättvispad grädde och smakrik sylt. För att få till mumsiga och frasiga våfflor behövs vispad grädde och kolsyrat vatten i smeten. Du behöver ett fint vetemjöl för att få frasigheten. Att tillsätta brynt smör i smeten gör våfflorna ännu godare.

Var så god, här kommer det bästa receptet på frasvåfflor!



Frasvåfflor
8 – 10 stycken

 

Ingredienser
  • Smör, brynt 100 g
  • Vetemjöl 180 g = 3 dl
  • Bakpulver 6 g = 1 tsk
  • Salt 2 g = 1 krm
  • Florsocker 15 g = Knappt 2 msk
  • Kolsyrat vatten, iskallt 300 g = 3 dl
  • Grädde 200 g = 2 dl

 

Arbetsbeskrivning
  1. Börja med att bryna smöret i en kastrull. Vid 155 – 160° är smöret perfekt brynt. Häll genast över smöret i en skål och låt svalna.
  2. Sikta de torra ingredienserna ned i en bunke.
  3. Tillsätt vattnet och vispa smeten slät. Är det lite småklumpar kvar är det ingen fara. Här kan du använda visp, sedan ska du använda en slev eller slickepott. För vispar man en smet länge utvecklas gluten och frasigheten försvinner.
  4. Vänd ned smöret.
  5. Lättvispa grädden och vänd ned i smeten.
  6. Värm våffeljärnet riktigt varmt.
  7. Placera våffeljärnet nära köksfläkten då det osar mycket när du våfflar.
  8. Pensla järnet med mjukt smör första gången du gräddar, framförallt om våffeljärnet är nytt. Sedan behövs inget mer smör.
  9. Fördela ned knappt 1 dl smet och grädda gyllene.
  10. Placera de grädda våfflorna omlott på ett galler. 
  11. Servera dina frasvåfflor ljumna med lättvispad grädde och sylt. Eller min favorit! Nykörd len vaniljglass tillsammans med hjortronsylt…


Mina bästa tips för lyckade Frasvåfflor
  • Vispad grädde och kallt, kolsyrat vatten gör dessa våfflor extra frasiga.
  • Använd fint vetemjöl för att få frasighet. Aldrig vetemjöl special som innehåller mer protein.
  • Du ska aldrig vispa en våffelsmet för länge. Då kommer våfflorna få en seghet istället för sprödhet. Eftersom du aktiverar gluten när du vispar eller knådar.
  • Denna våffelsmet är även perfekt att använda till förrätter. Med tillbehör som löjrom, rödlök och crème fraîche. Uteslut bara sockret i smeten.
  • Frasvåfflor innehåller aldrig ägg – ägg gör nämligen våfflorna mindre frasiga och mer matiga.
  • Tillbehören till frasvåfflor är oändliga. Testa gärna hemgjord nutella, banan och vaniljglass. De kommer bli en hit!
  • Och kom ihåg: Våffeldagen infaller alltid den 25 mars.

Glutenfria Frasvåfflor?
Byt ut vetemjölet mot 120 g (2 dl) rismjöl och 60 g (1dl) maizena.

Vet du skillnaden på Klassiska våfflor, Frasvåfflor och Belgiska våfflor? Svaret hittar du här.

Våfflor till många – Ställ fram en skärbräda med frasvåfflor mitt på bordet. Lägg fram bestick. Njut.

Frasvåfflor


Tyckte du om mitt inlägg om Frasvåfflor? Dela det gärna 🙂
Följ mig också på Instagram och Facebook – för inspiration och baktips!


 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *