Bästa degen till pepparkakor



Fyra saker att tänka på till pepparkakor:

  1. Du kan använda samma pepparkaksdeg till kakor och hus.
  2. Använd farinsocker istället för strösocker, eftersom det ger en nötighet och seghet till kakor. Än vad vanligt strösocker gör. Samt att kakorna får finare mörkbrun färg än med strösocker.
  3. För att få riktigt spröda pepparkakor ska du smöra ugnsplåten med smör innan du placerar dina kakor på plåten. Givetvis måste du även kavla degen riktigt tunt.
  4. Nymortlade kryddor ger så mycket godare smak!

Pepparkakor av en smarrig deg!
Ca 50 stycken
  • Smör 175g
  • Brun farin 190g = 2.5 dl
  • Ljus sirap 210g
  • Kryddnejlika 0.5 tsk
  • Kardemumma 0.5 tsk
  • Kanel 2 tsk
  • Pomerans 1 tsk
  • Ingefära 1 tsk
  • Grädde 150g = 1.5 dl
  • Vetemjöl 660g = 11 dl
  • Bikarbonat 10g = 2 tsk

 

Arbetsbeskrivning

  1. Smält smöret, låt det svalna helt. Använd en stor kastrull.
  2. Tillsätt socker, sirap och alla kryddor. Förutom bikarbonat.
  3. Tillsätt grädde.
  4. Blanda mjöl med bikarbonat, sikta ned i smeten.
  5. Arbeta ihop till en deg och låt degen mogna i kylen gärna 1 vecka.
  6. Tag fem degen 1 timme innan utbakning.
  7. Grädda dina pepparkakor på 190° ca 10 min.
  8. Tänk på att varje plåt har samma storlek på kakorna, så att det blir en jämn avbakning!

 Kristyr
  • Florsocker 240g = 4dl
  • Äggvita 30g = 1st
  • Citronsaft 6g = 1 tsk (Du kan även använda ättiksprit, men smaken blir inte lika god som med citron).


Arbetsbeskrivning

  1. Sikta florsockret om florsockret är klumpigt.
  2. Lägg äggvitan i en bunke och vispa upp äggvitan fluffigt.
  3. Tillsätt florsocker pö om pö under vispning. Tillsätt även citronsaft.
  4. Vispa massan vit, fluffig och glansig.
  5. Genom att vispa kristyren kommer den bli vit, fluffig, glansig. Det gör den enkel att spritsa med.
  6. Använd riktigt små tyllar som läggs i spritspåsar.
  7. Kom ihåg att lägga en fuktig handduk över kristyren så att den inte torkar medan du spritsar. Annars kan klumpar bildas, och du kommer att bli irriterad när det inte går att spritsa. Kristyr förvaras väl inplastad i kylskåp. Innan användning måste kristyren vispas upp igen.

Lycka till! Dela gärna inlägget 🙂


pepparkakor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dela gärna inlägget och följ mig på Instagram

2 reaktioner på ”Bästa degen till pepparkakor

  1. Hej,
    Först å främst tack igen för en fantastisk sida!
    Hade lite hjälp av yngre medlemmar i familjen när jag gjorde din pepparkaksdeg, problemet är att kardemummakärnorna åkte i hela innan jag hann stoppa det.
    Nu undrar jag, vad hade du gjort med degen?
    Slängt eller gjort pepparkakor av den eller har du något annat förslag?
    Väldigt tacksam för svar <3

    1. Hej! Jag förstår. Jag hade plattat till degen mellan minst 2 stycken plastpåsar.
      Därefter tagit en kavel och försökt banka på degen / rulla med kavel och försökt krossa kardemummakärnorna. Känns synd att slänga degen så försök med det 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *