Koka knäck – Hur lyckas man få perfekt konsistens på knäck?Koka knäck, julgodiset nummer ett. Att koka knäck är enkelt, om du vet hur du ska göra. För visst vill du ha en god knäck som är perfekt i konsistensen? Inte för mjuk och inte får hård. Läser du detta inlägget så kommer du att lyckas med att koka knäck.

Nedanför är grundreceptet för att koka knäck. Knäck ska koka till 125° då blir dem perfekta!
Jag har valt att göra en annan variant med smak av clementin och vanilj. Clementinjuicen och skal ger knäcken en syra och friskhet som blir väldigt god mot den väldigt söta knäcken.
Eftersom det blir mer vätska i receptet, clementinjucie, så måste du koka knäcken till 130°. Annars blir den för mjuk.
Men beredningen är densamma för båda recepten.


Grundrecept Koka knäck
 • 2dl strösocker (180g)
 • 2dl grädde (200g)
 • 2dl ljus sirap (280g)

Knäck med smak av clementin och vanilj
80st knäck
 • 100g clementinjuice = 1dl, från ca 6st ekologiska (ekologiska clementiner är mycket mindre)
 • 200g grädde = 2dl
 • 180g strösocker = 2dl
 • 280g ljus sirap = 2dl
 • 0.5 st vaniljstång

Arbetsbeskrivning koka knäck

 1. Riv av skalet från clementinerna, det vita får inte följa med. Lägg skalet åt sidan i kylen så det inte torkar. Det allra bästa för att riva skal/zest med är ett klassiskt microplanerivjärn!
 2. Dela clementinerna, pressa ur saften och mät upp rätt gram.
 3. Dela vaniljstången mitt i itu. Tag en del av strösockret från receptet för att blanda ut vaniljmärgen i sockret. Detta gör du för att din vaniljmärg ska fördelas jämnt i knäcksmeten.Vaniljstång.VaniljstångVanilj
 4. Fördela clementinjuicen och resterande ingredienser i en kastrull. Du måste använda en bra kastrull som är tjockbottnad. Du måste också använda en stor kastrull, gärna 5L, för att lyckas.
  Varför du ska använda en stor kastrull är för att din kokning kommer att bli jämnare. Eftersom kastrullen är vidare i diameter kommer din knäck att koka klart betydligt fortare.
 5. Efter att knäcken kokat 5min kan du försiktigt plocka upp vaniljstången med en tång, akta så du inte bränner dig.
 6. En knäck ska koka till 125° på medelvärme då blir den perfekt. Men denna clemetinknäck måste upp i 130° eftersom du har mer vätska i – clementinjucie. Kokningen tar ca 25min.
  Snälla rara ni, stå inte och håll på med ett kulprov, det kommer inte ge dig ett exakt mått. Du vill väl ha bra knäck varje gång? Införskaffa en digital termometer så lyckas du med det.
 7. Under tiden din knäck kokar på medelvärme rör du i smeten med jämna mellanrum. Men du ska inte stå och röra i knäcksmeten konstant, då kan den sockra sig.
 8. Mot slutet av koktiden kan du sänka temperaturen på plattan så att knäcken inte bränner vid.
 9. Medan din knäck kokar ställer du upp dina knäckformar på en plåt.
 10. När din knäck nått 125° (denna knäck 130°) tillsätter du skalet från clementinerna i knäcksmeten.
 11. Häll knäcksmeten i ett litermått, så att du enkelt kan hälla knäcksmeten i dina formar. Börjar din knäcksmet bli för tjock att hälla, så kan du micra smeten i kannan. Eller varsamt värma smeten i kastrull igen.
 12. Låt dina knäck stelna ordentligt i rumstemperatur 2-3tim.
 13. Knäck förvarar du i en burk i rumstemperatur. Tänk bara på att stapla dem på varandra med bakpapper i mellan så de inte fastnar. Ställer du knäck i kyl/frys kommer din knäck att bli fuktig och få en vattnig yta.

Underbara knäck med clementin och vanilj, oemotståndliga..

koka knäck

Och just ja! Skillnaden mellan knäck och kola?

Kola innehåller alltid glykos eller honung som gör kolan mjukare i konsistensen och enklare att skära i bitar. Vilket knäck inte har i sitt recept. Utöver kola, finns  det även smörkola, som på namnet hörs, innehåller smör.
Smörj alltid in kniven med olja innan du skär kolor, då får du riktigt fina bitar. Slå in kolor fint i smörpapper


Tänk även på vad du har för redskap när du rör i din varma knäckmassa. Ett tips för hemmabagaren är denna slickepott som är skålformad, tål ända upp till 260°. Eftersom den är skålformad är denna perfekt att ösa upp massor med. Till exempel marängmassa till din spritspåse från skålen. Slickepotten är även väldigt följsam vilket gör den enkel att arbeta med.

För handen på hjärtan, visst har du använt en vanlig plastslickepott i en het massa som inte tål hög värme? Så den blivit helt förstörd längst ned 😉 Köp denna istället.

Vilken är din favoritknäck? Har du ett bra recept så kommentera gärna och dela med dig. 

Dela gärna inlägget och följ mig på Instagram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *