Lyckas baka perfekt MazarinMazarin – ett svenskt nationalbakverk. Vem gillar inte mazariner? Bakade på god, spröd mördeg, saftig mazarinmassa och perfekt glansig glasyr.

Du har tre utförande när du bakar Mazarin:

1. Mördeg. Man fodrar (klär) mazarinformar med en klassisk mördeg.
2. Spritsar i god mazarinmassa till 2/3 och gräddar dem.
3. Glaserar med aprikotyr sedan glasyr (fondant).


Mördeg

Ska bestå av smör, strösocker, mjöl och ägg. Du blandar mördegen utan att överarbeta degen. Kavlar ut degen 2-3mm tjockt på ett mjölat bord. Fodrar dina formar lättast genom att rulla upp den kavlade degen på en kavel, för att sedan fördela degen över mazarinformarna. Trycker ned degen i varje form och nyper sedan bort degen längs formarnas kant med fingrarna. För extra snygga kanter som på bilden, skärs dem jämna med kniv.


Mazarinfyllning

Mazarinfyllningen ska vara gjord med de klassiska proportionerna

 • 500 g mandelmassa
 • 250 g smör
 • 250 g ägg

Arbeta upp mandelmassan, tillsätt mjukt smör i omgångar till en klumpfri massa. Ägg blandas i varsamt lite i taget till en homogen massa, använd vinge till din köksmaskin. Det är otroligt viktigt att du inte överarbetar eller vispar en mazarinmassa, då kommer mazarinmassan att stiga i ugnen och sedan sjunka ihop fult när den svalnat.

Mazarinmassan spritsas över dina mördegsklädda formar till 2/3. Gräddas på 190grader tills gyllenbruna, ca 20min. Det är viktigt att du alltid bakar av mördeg ordentligt, obakad eller ljust gräddad mördeg smakar inte lika gott, blir fadd med en mjölkänsla. Mazarinmassa är alltid färdigbakt vid 85-90 grader.
När mazarinerna är färdiggräddade är det viktigt att strö socker på ytan, lägg på ett bakplåtspapper, vänd dem upp och ned med en plåt och låt dem svalna med formarna på. Detta gör att du får en jämn yta på dina mazariner.


Glasyr

Även kallad fondant, består av vatten, socker och glykos. En glasyr som med fördel görs någon dag innan då den ska kokas ihop till en massa och svalna.

Innan du brer på glasyren på dina mazariner bör en aprikotyr penslas på ytan. Detta gör att ytan kommer bli glansig och fin, annars suger mazarinerna åt sig vattnet i glasyren och glasyren dör och ytan blir matt. Aprikotyr består av aprikossylt, vatten och socker som kokats ihop och silas. Aprikotyr används som underlag för glaserade bakverk. Har du aprikossylt hemma så värm den lite i micron och sila – klar att användas!

En bakad Mazarin är god i 3 dagar i rumstemperatur, du kan frysa både bakade och obakade mazariner. Dock inte glaserade, det blir inte bra. En mazarin bör väga 60-70 g styck.

Detta är ett bra utförande av mazariner. Givetvis kan du göra en glasyr genom att kallröra florsocker och vatten för att underlätta. Gör alltid det som passar dig! Men nu vet du hur man får dem extra glansiga.
Har du inga små mazarinformar så gör en stor mazarintårta istället. Om inte annat, gå och köp en god mazarin gjord med kärlek. Inte en butiksförpackad.

Mazarin
Här har du ett bra recept om du vill baka Mazariner

Mazarin


 

Dela gärna inlägget och följ mig på Instagram

12 reaktioner på ”Lyckas baka perfekt Mazarin

  1. Hej Cecilia!

   Fondant:
   100g vatten
   250g strösocker
   50g glykos (stärkelsesirap, finns på apotek)

   1. Koka allt i en kastrull på hög värme, gärna med ett lock ovanpå som ligger lite på glänt.
   2. Koka fondanten till 118grader (använd termometer)
   3. Häll ut massan på rengjord diskbänk/marmorskiva. Vänta 5 min. Arbeta massan sedan fram och tillbaka med en palett/spackel tills glasyren vitnar.
   4. Förvara glasyren i en plastbruk och stänk vatten på ytan så den inte torkar.
   5. Förvara i kyl och fondanten håller flera veckor.
   6. Värm försiktigt upp massan till 35-40 grader vid användning och glasering.

   Aprikotyr:
   100g aprikossylt, passerad utan bitar
   25g citronsaft
   25g socker
   25g vatten

   1. Koka upp allt samtidigt, sjud tills massan blir en tjock gelé. Färdigt!

  1. Hej Malin!

   Fondant:
   100g vatten
   250g strösocker
   50g glykos (stärkelsesirap, finns på apotek)

   1. Koka allt i en kastrull på hög värme, gärna med ett lock ovanpå som ligger lite på glänt.
   2. Koka fondanten till 118grader (använd termometer)
   3. Häll ut massan på rengjord diskbänk/marmorskiva. Vänta 5 min. Arbeta massan sedan fram och tillbaka till glasyren vitnar.
   4. Förvara glasyren i en plastbruk och stänk vatten på ytan så den inte torkar.
   5. Förvara i kyl och håller flera veckor.
   6. Värm försiktigt upp massan till 35-40 grader vid användning och glasering. Lycka till!

 1. Hej! Vad tycker du är det bästa sättet att glasera mazariner på? Ska man doppa dom i glasyren eller är det bättre att använda en palette?

  1. Hej Anders!

   Jag använder en palett eller en spritspåse, lite beroende på hur konsistensen är på glasyren.
   Använder man palett, frys mazarinerna innan så att de inte går sönder när du brer glasyren ovanpå.

   Bästa hälsningar, Ennie

 2. Hej!
  Din blogg är super toppen. Recepten är jättebra, kollar alltid här när jag ska baka något gott 🙂 jag har en fråga som jag funderar på, konditoriernas mazariner är så bruna (mördegen) men tycker att det blir så ljusa/ljust bruna när man gör själv. Hur får man de så bruna?
  (Som du har på bilden på mazariner)
  Tack på förhand!

  1. Hej Birgitta! Tack, vad roligt att du uppskattar sidan 🙂

   För att få mördegen välgräddad, behöver man givetvis baka av de ordentligt. Men framför så används specifika mazarinformar i stålplåt, googlar du får du upp vilka jag menar. Dessa formar leder värme bra, vilket gör att mazarinerna blir välgräddade.

   För ofta när man bakar mazariner hemma, så använder man tunna formar av aluminium, därför blir inte mazarinerna lika välgräddade.

   Hoppas du fick svar på din fråga 🙂
   Bästa hälsningar, Ennie

 3. Tusen tack för en fin blogg! Jag letar efter mazarinformar i aluminium, vet du var man kan köpa sådana? På din sida om mördeg har du runda, men jag söker de ovala. Jag tänker att man kanske kan hitta sådana på loppis, men då ska man nog ha lite tur, och jag har sett sådana formar i en konditors mazarininstruktionsfilm så jag anar att det finns nya att köpa. Men jag har googlat och hittar inga. Vet du?
  Vänliga hälsningar
  Anna

  1. Jag menar alltså inte engångsformar, så jag kanske skrev fel (ser jag nu på inlägget ovan). Stålplåt, skriver du där. Var kan man köpa sådana?
   Mvh Anna

  2. Hej Anna,

   De klassiska ovala mazarinformarna är jättesvåra att få tag i som privatperson. Jag har själv letat som tusan.
   (Har några ovala mazarinformar som jag ärvt från mina morföräldrar som hade bageri).

   Så mitt bästa råd är att fråga något bageri om de kan köpa in, eller gå till Loppis att leta.

   Bakers.se har Mazarinformar i nonstick för företag. Maila de och se om det går att köpa ändå 🙂 Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *