Det bästa receptet på Ris á la malta

 



Ris á la malta är ett måste under jul. Denna Ris á la malta är gjord på perfekt kokta risgryn. Gröten sötas med vaniljstång och florsocker, därefter blandas varsamt med fluffig grädde. Till denna serveras istället för saftsås, blodapelsinfiléer som är inlagda i en sockerlag med stjärnanis och kardemummakapslar. Helt fantastiskt god!

Kom ihåg att dag ett bör du koka risgrynsgröten. Alla recept är olika, så kika på paketet på just dina risgryn. Gör gärna blodapelsinerna också så att de hinner marineras.


Ris á la malta – serveras med blodapelsiner i stjärnanissockerlag
10 – 12 portioner

Dag 1 –  Risgrynsgröt
  • Grötris 200g = 2dl
  • Smör 30g = 2msk
  • Kanelstång 3g = 1st
  • Vaniljstång 4g = 1st
  • Strösocker 15g = 1msk
  • Vatten 200g = 2dl
  • Salt 6g = 1 tsk
  • Gammeldags mjölk 1000g = 1 L

 

Arbetsbeskrivning

  1. Smält smöret i en tjockbottnad och bra kastrull.
  2. Dela vaniljstången, skrapa ut märgen med en kniv och blanda runt det med strösockret.
  3. Blanda ned vaniljen, grötris, kanelstång och salt i smöret och fräs runt 5min.
  4. Tillsätt vattnet och låt det sjuda och koka in i riset.
  5. Tillsätt all mjölk och låt koka upp.
  6. Sänk nu värmen rejält, det är viktigt att riset bara ska svälla. Du ska knappt se en bubbla i gröten, då kommer din gröt bli perfekt!
  7. Sätt på locket, vilket är viktigt! Ångan och fukten ska stanna kvar i kastrullen.
  8. Låt grötriset svälla i 40min. Rör endast om ibland i gröten! Du ska inte röra frenetiskt i en gröt, då förstör du riskornen och gröten blir stabbig.
  9. Smaka på din färdigkokta gröt så att riskornen är mjuka. Konsistensen på din gröt ska vara len och mjukt flytande, lite mer flytande i konsistens än en len risotto. Då blir gröten perfekt tjock dagen efter.
  10. Kyl ned gröten i ett kallt vattenbad. Låt stå i kyl till nästa dag.
  11. Smör och strösocker i receptet gör att mjölken och gröten inte bränner vid lika lätt.

Dag 1 – Blodapelsinfiléer i stjärnanissockerlag
  • Blodapelsiner 8 st
  • Vatten 250 g = 2.5 dl
  • Strösocker 500 g = 4.5 dl
  • Stjärnanis 6 st
  • Kanelstång 2 st
  • Kardemummakapslar 10 st

 

Arbetsbeskrivning

  1. Lägg vatten, socker och kryddor i en kastrull och koka 15 min till tjockare konsistens.
  2. Under tiden filéar du alla blodapelsiner och lägger i en skål.
  3. Slå den svala sockerlagen över apelsinerna.
  4. Förvara i kylskåp till dagen efter.

Dag 2 – Monteringer av Ris á la malta
  • Grädde 500 g = 5 dl
  • Florsocker 60 g = 1 dl
  • Vaniljsocker 9 g = 1 msk

 

Arbetsbeskrivning

  1. Vispa grädden så hårt du kan utan att det blir smör.
  2. Tag fram grötrisen, plocka bort kanelstång och vaniljstång.
  3. Rör gröten homogen och slät, eftersom det tjocknat till sig.
  4. Tillsätt florsocker och vaniljsocker i gröten.
  5. Vänd varsamt ned grädden med en slickepott i gröten.
  6. Fördela din fluffigt vaniljsöta ris á la malta i fina portionsskålar.
  7. Toppa med blodapelsinfiléer och även lite av sockerlagen som är fantastiskt god!

Ris á la malta.

Ris a la malta gammeldags mjölk
Ris a la maltaRis a la malta


Mums!! Världens godaste Ris a la malta. God jul och gott nytt år!
Dela gärna inlägget om du tyckte om receptet 🙂

Och gillar du inte ris á la malta, gör en pepparkaksglass genom att finmixa pepparkakor och blanda ned i min krämiga vaniljglass. Supergott!



 

Dela gärna inlägget och följ mig på Instagram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *