Så lyckas du med ditt Pepparkakshus

pepparkakshus


För att få till ett bra pepparkakshus så är det viktigaste av allt: planera och sätt gärna igång på förmiddagen när du har som mest lust och energi. Dela upp husbygget och dekorering av huset på två dagar. Då kommer detta bli roligt!
Först kommer recept på pepparkaksdeg, lim och kristyr. Därefter kommer mina bästa tips för att lyckas med ditt pepparkakshus!


pepparkakshus


Pepparkaksdeg – 1 stycken normalstort hus

 

Ingredienser

  • Smör 175 g
  • Brun farin 190 g = 2.5 dl
  • Ljus sirap 210 g = 1.5 dl
  • Kryddnejlika 0.5 tsk
  • Kanel 2 tsk = 6 g
  • Pomerans 1 tsk = 2 g / eller lite skal från citron och apelsin
  • Ingefära 1 tsk = 2 g
  • Kardemumma 0.5 tsk = 1 g
  • Grädde 150 g = 1.5 dl
  • Vetemjöl 660 g = 11 dl
  • Bikarbonat 10 g = 2 tsk

 

Arbetsbeskrivning

  1. Smält smöret, låt det svalna helt. Använd en stor kastrull.
  2. Tillsätt socker, sirap och alla kryddor. Förutom bikarbonat.
  3. Tillsätt grädde.
  4. Blanda mjöl med bikarbonat, sikta ned i smeten.
  5. Arbeta ihop till en deg och låt degen mogna i kylen, gärna 1 vecka.
  6. Tag fem degen 1 timme innan utbakning.
  7. Kavla degen, flytta över degen till ett bakplåtspapper.
  8. Lägg mallen på degen och skär runtom med en vass kniv.
  9. Flytta över bakplåtspapperet till en plåt.
  10. Grädda dina husdelar på 190° ca 10 min. Beroende på storleken på husdelarna.

Lim till Pepparkakshus
  • Vatten 100g = 1dl
  • Strösocker 250g = Drygt 3dl
  • Glykos 75g = ca 0.5 dl
  • Olja en ugnsplåt med matfett


Arbetsbeskrivning

  1. Fördela alla ingredienser i en stor, tjockbottnad kastrull. Koka massan till en hård karamell 158 – 160°. Använd termometer.
  2. Häll ut allt på plåten. Låt kallna och stelna.
  3. När du ska sätta ihop ditt pepparkakshus: Bryt av lite av karamellen och smält varsamt i en stekpannan. Då hinner massan aldrig klumpa sig och bli för tjock. Du behöver inte vara orolig för att sockret ska brännas i stekpannan vid denna metod 🙂 Ha karamellimmet på svag värme medan du doppar husdelar.
  4. Denna karamell kan du göra flera veckor i förväg om du vill och förvara i rumstemperatur i en burk.
  5. Doppa husdelarna i pepparkakslimmet i omgångar.
  6. Kom också ihåg att ha en stabil bottenplatta/bricka att sätta ditt pepparkakshus på. Så att du kan flytta huset enkelt.

Kristyr för att skriva/pikera
  • Florsocker 250 g = 4 dl + lite till
  • Äggvita 60 g = 2 st


Arbetsbeskrivning

  1. Sikta florsockret om florsockret är klumpigt.
  2. Lägg äggvitan i en bunke och vispa upp äggvitan lätt.
  3. Tillsätt florsocker pö om pö under vispning.
  4. Genom att vispa kristyren lätt kommer den bli vit, fluffig, glansig. Det gör den enkel att spritsa med.
  5. Använd riktigt små tyllar som läggs i spritspisar i plast. Eller gör egna spritspåsar av bakplåtspapper.
  6. Förvara kristyren i en burk med lock så att massan inte torkar. Annars kan klumpar bildas, och du kommer att bli irriterad när det inte går att spritsa.
  7. Kristyr förvaras gärna i kylskåp. Innan användning vispas kristyren upp igen.Obs! Receptet ovan är grunden för kristyr att spritsa och skriva med.
    Kristyren som är snö, det som jag har lagt fluffigt på taket, den kristyren har lite mer florsocker i receptet + att jag vispat massan längre. Helt enkelt för att få det mer fluffigt och se ut som snö 🙂

Mina bästa tips för Pepparkakshus
  1. Rulla upp din kavlade deg på din kavel, och lyft över till ett bakplåtspapper och rulla ut degen över pappret. Lyft helst inte dina husdelar från bakbordet till pappret. Då kommer huset bli snett och det är svårt att montera och limma ihop husdelarna.
  2. Du kan använda samma deg till hus och pepparkakor.
  3. Du ska kavla degen tjockare till ditt hus än om du hade valt att göra spröda kakor. För vi vill inte ha sköra husdelar när vi ska börja bygga.
  4. Du måste grädda av degen till pepparkakshus lite längre än till småkakor. Eftersom huset kommer ta åt sig fukten i rummet, då den inte ligger i en lufttät burk. För annars kan ditt hus rasa ihop då delarna blir mjuka.
  5. Separera små och stora delar, så att du får en jämn avbakning. Inga små och stora husdelar på samma plåt.
  6. I många recept ingår vatten i pepparkaksdegen. Men vad händer då vid avbakningen? Vattnet dunstar bort och husdelar krymper. Använd inte vatten.
  7. Kom ihåg att använda en stabil bottenplatta till ditt hus så att det blir lätt att flytta huset.
  8. Och det viktigaste av allt – planera så att bakstunden blir rolig! 🙂 
    1. Gör inköpslista.
    2. Handla  – kom ihåg eventuellt godis och spritspåsar.
    3. Gör limmet till huset.
    4. Gör pepparkaksdegen (eller köp färdig deg från ett bageri)
    5. Gör en mall till pepparkakshuset eller skriv ut från internet.
    6. Har du bakplåtspapper och ätbar färg till kristyr hemma?
    7. Börja på förmiddagen när energin och lusten är på topp!
    8. Bakar du med barn? Gör huset själv! Och låt barnen dekorera pepparkakshuset dagen efter. Vill de ändå vara med när du gör huset? Baka av småhjärtan samtidigt och låt dem pikera/dekorera dem medan du monterar delarna.
  9. Och gör inte för stora husdelar, det är enklare om de går att doppa ned i stekpannan i limmet!
  10. För att få till raka kanter när du ska limma ihop husdelarna. Kan du skära kanterna jämna med en kniv när du tar ut plåten direkt från ugnen innan degen har hunnit sätta sig. Då blir det rakt och fint.

pepparkakshus


Tyckte du om mitt inlägg om Pepparkakshus? Dela det gärna till dina vänner här nedanför 🙂
Följ mig också på Instagram, så missar du inget smarrigt!

 



 

Dela gärna inlägget och följ mig på Instagram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *