Ljuvliga Chokladbollar – precis som på Konditori!

chokladbollar


Chokladbollar, Finns det något som är så gott och så enkelt? Men det finns några saker som är ett måste för att få dem helt smältande och ljuvliga. Dessa är precis lika goda som på konditori!

 • Använd smör. Smör ger smak, margarin är helt förbjudet.
 • Använd starkt, fylligt hett kaffe i smeten.
 • Kokosflingor bör de rullas i, pärlsocker blir väldigt sött.
 • Kakao – använd en schysst, fyllig kakao. Valrhona är en bra producent, du ser att det är en bra kakao på färgen – att den är riktigt mörk.

chokladbollar


Hemligheten är alltså att blanda ihop alla ingredienser samtidigt tillsammans med nybryggt eller kokt kaffe som är varmt. Blanda ihop till en krämig smet med visp som ska vispas flera minuter. Ju längre du arbetar smeten ju mindre blir storleken på havregrynen och slutresultatet krämigare.

Sedan fördelar du smeten i en spritspåse och spritsar upp chokladbollar på en bakplåtskläddplåt. Utseendet nu är inte så noga, bara dem blir något jämnt stora i vikt. Sedan kyler du de uppspritsade bollarna i kylen. Efter ca 1 timme när dem stelnat tar du fram dem och rullar dem jämna. Genom att göra detta kommer smeten att bli underbar och dina chokladbollar kommer att bli perfekt runda, eftersom smeten nu är kyld. I ett vanligt chokladsbollsrecept ska dem rullas när smeten är rumsvarm, vilket gör dem ojämna.

Och givetvis rullar du alla chokladbollar först, lägger dem i kokosflingorna, tvättar händerna, sedan rullar du i kokosflingor. Gör alltid en sak i taget. För det ska bli snygga chokladbollar, där kokosen är vit och inte färgad.


Chokladbollar – precis som på Konditori!
Ca 25 st mini-chokladbollar á 15 g
 • Smör, mjukt 125 g
 • Havregryn 100 g = 2.5 dl
 • Strösocker 100 g = 1 dl, rågad
 • Vaniljsocker 30 g = 3.5 msk
 • Kakao Valrhona 20 g = 0.5 dl
 • Kaffe, varmt 35 g = 2 msk (gärna mörkrostat som Zoegas)

Vispa alla ingredienser i maskin ett par minuter. Smeten ska bli fluffig och havregrynen ska mixas samman något. Fördela smeten i en spritspåse och spritsa upp till bitar á 15 gram på en bakplåtsklädd plåt. Kyl 1 h.
Rulla chokladbollarna jämna, och sedan i kokosflingor. Förvaras i kylskåp, men ät de gärna lite rumsvarma.

Vill du ha en vuxnare smak? Testa gärna dessa Arraksbollar


ArraksbollarDela gärna inlägget och följ mig på Instagram

9 reaktioner på ”Ljuvliga Chokladbollar – precis som på Konditori!

 1. Hej! Undrar varför du tillsätter kokhett kaffe än kallt kaffe? Vad är funktionen och den smakmässiga skillnaden? 😀

  1. Hej Valentina! Kokhett kaffe gör så att chokladbollssmeten blir spritsbar. Vilket gör att du spritsar upp dina chokladbollar, kyler och sedan rullar bollarna jämna och fina. Snabbare arbetssätt helt enkelt 🙂 Och smeten blir krämigare när smöret får smälta lite av kaffet.

 2. Vilka underbara recept du har och så tydligt du bärettat,helt fantastiskt. Tusen tack. Jag önskar dig allt gott ??

  1. Hej Lena,

   Mängden vaniljsocker stämmer för att få en tydlig vanilj och sötma.
   Observera att det ska vara vanilj, och inte vanillin socker. Används vanillin så behöver mängden minskas ned då det blir för intensiv/konstgjord/stark smak med det.
   Ha en fin kväll! Hälsningar Ennie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *