Créme brulée - Såhär gör du klassikernDESSERT

Såhär lyckas du med Créme brulée



Créme brulée är en klassiker som alla gillar. Samt att det är en kall dessert som går att göra i förväg, därför har många restauranger den på menyn. Däremot gör man sällan créme brulée hemma – så här kommer receptet och alla tips för att lyckas!


Créme brulée
5 portioner

 

Ingredienser
  • Grädde 450 g = 4.5 dl
  • Mjölk 150 g = 1.5 dl
  • Vaniljstång, helst tahitivanilj 4 g = 1 st
  • Äggula, ekologisk 120 g = 6 st
  • Strösocker 90 g = 1 dl

 

Arbetsbeskrivning
  1. Dela och skrapa ur vaniljmärgen på vaniljstången. Blanda runt detta med lite av strösockret i receptet.
  2. Koka upp vaniljstång + märg med grädde och mjölk.
  3. Låt detta dra minst 10 min. Plocka sedan bort vaniljstången.
  4. Blanda äggula och socker utan att vispa för mycket, du vill undvika att få in luft i blandningen.
  5. Rör ned gräddmjölken i äggblandningen och rör homogen. Sila smeten.
  6. Fördela din créme brulée i 5 st portionsformar vilket ger ca 1.5 dl var.
  7. Baka av dina bruléer på 90° varmluft utan vattenbad. Med varmluftsugn behövs inget vattenbad eftersom ugnen fördelar värmen jämnt. Har du en vanlig ugn, med indirekt värme, måste du placera dina formar i ett vattenbad. Höjd då ugnsvärmen till 110°. Lägg vatten i en långpanna och sedan dina bruléeformar däri. Häll i smeten.
  8. Baka av ca 2 tim. Beroende på höjden på dina formar. Vid en innertemperatur på 85° är dina bruléer klara.
  9. Smeten ska ha satt sig och ej vara lös när du skakar på formarna. De ska kännas något dallriga, då är de perfekta.
  10. Låt svalna i rumstemperatur. Sätt av i kyl.
  11. Fördela strösocker, använd inte rörsocker då det är för stora sockerkorn, och bränn av bruléerna varsamt. Ha inte brännaren för nära när du karamelliserar sockret, då blir det lätt bränt.
  12. Upprepa med strösocker ytterligare än gång och bränn av. Då får du extra mycket knäckin yta – vilket alltid görs på restaurang.

Mina bästa tips för att lyckas
  • Skulle du baka din Créme brulée på högre temperatur skulle du få en tjock skinnyta. Vilket man vill undvika.
  • Stelnade inte din Créme brulée utan blev för lös då du bakade av den för kort tid? Döp om desserten till en bakad vaniljkräm och toppa med bär och något crunchigt 🙂 Eller så bakar du av dem igen i ugnen om du har tid.
  • Har din Créme brulée skurit sig? Tyvärr är det bara att slänga. Har äggen koagulerat för mycket går det ej att rädda. Har det skurit sig endast lite, testa att mixa smeten kraftigt.
  • Plasta ej bruléerna om dem fortfarande är ljumna när du sätter dem i kylen. Då kommer kondens att bildas, vilket kommer göra det omöjligt att lägga på sockret och få en knäckig yta. Då sockret blir blött.
  • Använd gärna vida och lägre portionsformar än höga. Vilket gör att avbakningen går snabbare samt att du kommer få mer yta för att bränna av sockret.
  • För att undvika att det blir en skinnyta på bruléerna vid avbakningen, framför allt om du använder över och undervärme. Fördela folie över formarna så undviker du detta.
  • Variera receptet!
    • Genom att servera en choklad créme brulée. Häll den varma gräddmjölken över 60 g finhackad 70 % choklad. Tillsätt sedan chokladmjölken i äggblandningen. Bered som ovan.
    • Baka en somrig créme brulée. Efter du fördelat smeten i formarna toppar du med färska hallon och smultron.
  • En liten kula hemgjord vaniljglass är väldigt gott att servera till.

créme brulée


Gillade du inlägget får du mer än gärna dela detta! Gott nytt år och god fortsättning ❤


 

2 thoughts on “Såhär lyckas du med Créme brulée

    1. Hej Stefan,
      Tack för din återkoppling. ”De” samt ”dem” blandar jag dessvärre ofta ihop och ska se över.
      I talspråk och i informella textsammanhang är det vanligt att använda pronomenet ”dom”.

      Bästa hälsningar, Ennie

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *