Cheesecake med gelatin

cheesecake med gelatin


Cheesecake med gelatin, smaksatt med vanilj, lime och hallon. Denna variant är bakad utan ugn, innehåller gelatin och är enkel att baka. Servera den vacker som en tårta eller skär upp i portionsbitar. Beräkna att en portionsbit bör väga 125 – 150 gram. Men tänk på att om du serverar denna som fika och inte dessert efter en middag, går det ofta åt mer 🙂



Cheesecake med gelatin – Vanilj, lime & hallon
1 st tårta 20 cm i diameter á 10 portioner (130 g / bit)
Ingredienser


Botten

  • Digestivekex 150 g
  • Smör, smält 75 g
  • Strösocker 30 g = 2 msk


Fyllning

  • Gelatinblad 8 g = 4 st
  • Rumsvarm Philadelphiaost 400 g = 2 st paket
  • Rumsvarm Kesella 10 % 250 g = 1 st burk
  • Rumsvarm Creme fraiche 34 % 100 g = ca 1 dl
  • Vaniljstång 4 g = 1 st
  • Florsocker 120 g = 2 dl
  • Skal från 2 st lime
  • Saft från 1 st lime ca 15 g = ca 1 msk
  • Grädde 100 g = 1dl


Hallongelé

  • Hallonpuré 75 g = 6 msk
  • Sockerlag (1 del vatten / 2 delar socker) 75 g = 0.75 dl
  • Gelatinblad 2 g = 1 st

Arbetsbeskrivning


Botten

  1. Mixa digestivekexen mycket fint. Smält smöret och blanda det med kex och socker.
  2. Klä en anslagsring, alternativt springform, med bakplåtspapper i botten.
  3. Vill du ha extra fina kanter på din cheesecake, klä formens innerkant med bakplåtspapper på högkant eller med hård plastfilm. För att pappret/plasten ska fästa bättre så olja innerkanten på formen med rapsolja.
  4. Tryck ned smulorna i formen, platta till ordentligt, framförallt mot ytterkanterna. Sätt formen i frysen.


Fyllning

  1. Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten minst 10 min.
  2. Blanda philadelphiaost, kesella, creme fraiche, urskrapad vaniljstång, florsocker, limeskal + limesaft på låg hastighet med en visp.
  3. Tag lite av fyllningen och fördela i en kastrull. Krama ur gelatinbladen och vänd ned. Värm upp och smält bladen varsamt under omrörning. Vänd ned i resterande fyllning.
  4. Vispa grädden mycket lätt och vänd ned den i fyllningen.
  5. Tag fram botten från frysen och häll färskostfyllningen över. Sätt i kyl.


Hallongelé

  1. Lägg gelatinbladet i kallt vatten minst 10 min.
  2. Smält gelatinbladet varsamt i kastrull tillsammans med sockerlagen och hallonpurén. Låt svalna i rumstemperatur. Du kan inte hälla varm gelé över cheesecaken för då smälter den.
  3. Hallonpuré = Mixa, och separera vätskan och kärnorna med hjälp av en finmaskig sil. Använd vätskan och släng kärnorna.
    1 paket frysta hallon 225 g = 1 dl hallonpuré. Frys in purén som blir över och använd vid ett senare tillfälle.
  4. När cheesecaken satt till sig i kylen 1.5 timme, häll varsamt hallongelén över.
  5. Ställ tillbaka kakan i kylen och se till så att cheesecaken står rakt. Låt stå ett par timmar till.
  6. Gör gärna denna goda Cheesecake med gelatin dagen innan.
  7. Lyft bort anslagsringen eller tag bort kanten på springformen.
  8. Drag bort bakplåtspapperet / plastbandet.
  9. Lyft över cheesecaken med hjälp av en palett på en tårtbricka, bakplåtspappret i botten ska inte med.
  10. Jag har använt en guldbricka som är 24 cm i diameter på bilden, så att 2 cm av tårtbrickan syns, eftersom jag tycker det är fint. Använd den storleken du vill.
  11. Dekorera med lime, limeskal, färska hallon och röda vinbär.

Cheesecake med gelatin


Här hittar du lite mer fakta om olika varianter på cheesecake

Tyckte du om mitt inlägg? Dela det gärna 🙂
Följ mig också på Instagram och Facebook – för inspiration och baktips!


 

Dela gärna inlägget och följ mig på Instagram

25 reaktioner på ”Cheesecake med gelatin

    1. Hej Hanna! Ingen dum fråga alls, tack för att du skrev 🙂
      Du ska värma upp det så att gelatinbladen kan smälta. Ha på en låg värme och rör hela tiden tills bladen smält helt.

      Bästa hälsning, Ennie

  1. Hej jag undrar om man kan göra en liknande Cheesecake och istället använda sig av gelatinpulver, tacksam för snabbt svar. 🙂

    1. Hej Simon!

      Du kan absolut använda gelatinpulver istället. Läs på förpackningen hur mycket du ska ersätta bladen med 🙂

  2. Den vill jag gärna prova, MEN sura mjölkprodukter funkar inte för mig. Funkar det att bara använda grädde istället? I så fall är det något särskilt att tänka på? Kan man tillsätta annan smak i grädden i så fall? Kakao? Citronsaft?
    Jag inser att det inte blir en ”cheese”-cake, men tanken är ju att det ska vara gott… ?

    1. Hej Tone, förlåt för sent svar 🙂

      Jag rekommenderar dig att göra en pannacotta tårta istället, alltså endast använda grädde och mjölk. Då slipper du sura mjölprodukter som du nämner.

      Använt mitt recept på pannacotta, men gör en större sats.
      Recept på botten och gelén på denna kan du såklart använda 🙂

  3. Älskar din blogg. Skulle vilja göra denna tårta men förstår inte måten på gelen. Del skriver du? Mvh ermina

    1. Hej och tack att du gillar sidan 🙂
      Du använder till exempel 1 dl vatten (1 del) och 2 dl socker (2 delar).
      Du dubblerar alltså.

      Du kan göra hur stor/liten mängd sockerlag som du vill. Hållbarheten är lång på sockerlag!
      Men den totala mängden sockerlag till detta recept är 75 gram.

      Vänligen Ennie

  4. Min form är något större och jag vill därför göra lite mer av gelén ovanpå. Om man gör dubbel sats av det som är i receptet (så det blir 12 msk puré och 1,5 dl sockerlag) ska man även dubbla gelatinbladet så det blir 2?

      1. Tack! Åt en bit till av den idag och den var nästan ännu godare när den fått stå ett dygn.
        Vi ska bjuda på den till efterrätt när svärmor fyller 80 år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *