våfflor

Vad är skillnaden på alla Våffelrecept?

Posted 1 CommentPosted in DESSERT, Våfflor - Skillnaden på klassiska, belgiska & frasvåfflor?

Det finns massor av recept på våfflor och det är inte helt lätt att förstå vad som skiljer recepten åt. Därför går vi igenom skillnaden mellan de olika våffelrecepten. Man kan säga att det finns tre varianter på våfflor.   Klassiska våfflor Denna smet består av vatten/mjölk/grädde, mjöl, salt och ägg. Detta recept är klassiskt och våfflan […]

Allt du behöver veta för att lyckas med Smörkräm

Posted 6 CommentsPosted in SÅS, KRÄM & FYLLNINGAR, Smörkräm - Allt du behöver veta för att lyckas med smörkräm

Smörkräm – italiensk och fransk Det finns två sorters smörkräm, fransk och italiensk. Fransk = äggulebas Italiensk =  äggvitebas (marängsmörkräm) Fransk  1. Vispa upp äggula i maskin. 2. Koka en sockerlag av socker, vatten och gärna vaniljstång till 117 grader. 3. Strila sockerlagen varsamt över äggulorna under vispning. Vispa kallt på mellanhastighet. 4.Tillsätt rumsvarmt smör […]

Lyckas baka perfekt Mazarin

Posted 12 CommentsPosted in KONDISBITAR, Mazariner - Lyckas med dina mazariner

Mazarin – ett svenskt nationalbakverk. Vem gillar inte mazariner? Bakade på god, spröd mördeg, saftig mazarinmassa och perfekt glansig glasyr. Du har tre utförande när du bakar Mazarin: 1. Mördeg. Man fodrar (klär) mazarinformar med en klassisk mördeg. 2. Spritsar i god mazarinmassa till 2/3 och gräddar dem. 3. Glaserar med aprikotyr sedan glasyr (fondant). Mördeg Ska […]

smulpaj

Smulpaj – Klassisk, knäckig eller cobblerpaj?

Posted 2 CommentsPosted in PAJER, Smulpaj - Klassisk, knäckig eller cobblerpaj?

Smulpaj med iskall vaniljsås, det blir inte godare än så. Men det finns ju massor med recept på smulpaj, googlar man smulpaj så blir man förvirrad vilket recept som är bäst. Men framförallt vad som skiljer smulpajsrecepten åt. Detta ska vi nu reda ut – så du lär dig baka en underbar smulpaj! Smulpaj – Först […]

chokladbollar

Ljuvliga Chokladbollar – precis som på Konditori!

Posted 6 CommentsPosted in Chokladbollar - Baka dem som på Konditori, KONDISBITAR

Chokladbollar, Finns det något som är så gott och så enkelt? Men det finns några saker som är ett måste för att få dem helt smältande och ljuvliga. Dessa är precis lika goda som på konditori! Använd smör. Smör ger smak, margarin är helt förbjudet. Använd starkt, fylligt hett kaffe i smeten. Kokosflingor bör de rullas i, pärlsocker […]

fransk maräng

Allt du måste veta om maräng

Posted 20 CommentsPosted in MARÄNG, Marängguiden - Fransk maräng (spröda maränger)

Den vanligaste marängen som kallvispas med äggvita och strösocker heter fransk maräng. Denna maräng bör vara spröd rakt igenom och vara kritvit i färg och utseende. (Om du inte valt att färga marängsmeten). Till fransk maräng är receptet alltid dubbelt så mycket strösocker som äggvitan väger. Exempel: 50 g äggvita (ca 2 st äggvitor) 100 g strösocker […]

Vaniljkräm för nybörjare

Posted 8 CommentsPosted in SÅS, KRÄM & FYLLNINGAR, Vaniljkräm - För nybörjare

Följ med i guiden för att lyckas med vaniljkräm!  1. Börja med en bra kastrull. Använd en kastrull av bättre kvalité, använd inte den billigaste såskastrullen från Ikea. Den lämpar sig inte för detta, du behöver en tjockare botten som leder värmen bra och inte bränner din vaniljkräm. 2. Använd en bra ballongvisp i stål. – Undvika att […]