Kardemummabullar - Saftiga med mycket fyllningSÖTEBRÖD

Saftiga Kardemummabullar med mycket fyllning



Kardemummabullar med varm choklad eller en kopp nybryggt kaffe efter ett par åk i skidbacken. Eller efter en frisk vinterpromenad med blå himmel och solsken där kylan bitit i kinderna. Jag kan inte tänka mig något bättre än att få sätta tänderna i en, eller två, kardemummabullar. På sommaren tar jag gärna ett glas iskall mjölk till istället.



Kardemummabullar – 16 stycken

Vetedeg

  • Mjölk 250 g = 2.5 dl
  • Jäst 40 g
  • Ägg 25 g = 0.5 st
  • Strösocker 100 g = 1 dl, rågad
  • Kardemumma, nystött 10 g = 2 tsk
  • Salt 6 g = 1 tsk
  • Smör, mjukt 100 g
  • Vetemjöl special 540 g = 9 dl

Fyllning

  • Smör, mjukt 100 g
  • Mandelmassa, rumsvarm 150 g
  • Råsocker 50 g = 0.5 dl
  • Kardemumma, nystött 5 g = 1 tsk
    ________________________
  • Sockerlag
  • Ägg

Arbetsbeskrivning
  1. Värm mjölken försiktigt i kastrull till 18°. (eller ställ fram mjölken någon timme och låt den bli rumstempererad).
  2. Lös jästen i mjölken och tillsätt resterande ingredienser.
  3. Arbeta degen i maskin med degkrok minst 20 min. Degen kommer att kännas för kladdig och lös i början, men tillsätt absolut inget mer mjöl. Degen kommer att gå ihop när gluten utvecklas. Degen är färdigknådad när den släpper bunkens kanter, är mjuk och glansig och klarar ett glutenprov. Temperaturen i degen bör vara 26 – 28°.
  4. Låt degen kalljäsa i kylen 12 timmar. Tag sedan fram degen i rumstemperatur 1 timme innan utbakning.
    Har du ej tid att kalljäsa degen så sätt den i kylen 30 min för att släppa spänningarna, vilket gör degen lättkavlad. Under tiden:
  5. Arbeta ihop smör och mandelmassa homogen.
  6. Blanda kardemumma och råsocker.
  7. Kavla degen till en rektangulär platta 5 mm tjock. Dofta mjöl under degen under kavlingen så att den inte fastnar i bakbordet.
  8. Bred ut mandelfyllningen med en vinkelpalett över hela degplattan.
  9. Strö över hälften av sockerblandningen. Spar resten till topping.
  10. Gör ett treslag. Kavla degen jämn.
  11. Skär ut tunna degremsor uppifrån och ned.
  12. Lyft en degremsa i varje ände och dra ut den lite längre.
  13. Snurra varje remsa runt tummen och vrid ett kvarts varv. Använd 2 – 3 remsor per bulle. (beroende på hur tjocka remsor du skurit). Varje bulle bör väga ungefär 80 gram.
  14. Sätt av på klädd plåt och låt jäsa till dubbel storlek under plast 1.5 – 3 timmar. Jäs i rumstemperatur eller i 30° varm ugn (placera gärna isbitar i botten av ugnen på en plåt som smälter så bullarna får jäsa i en fuktig miljö).
  15. Äggstryk försiktigt bullarna och strö över resterande kardemummasocker.
  16. Grädda kardemummabullarna på 210° 10 – 12 minuter. 
  17. Pensla direkt de varma bullarna med sockerlag. Då blir de glansiga och du stänger in fukten. Vilket gör att bullarna håller sig saftiga längre.
  18. Låt bullarna svalna på plåten. Ät dem lätt ljumna och njut!

Kardemummabullar

Kardemummabullar


Mina tips för lyckade Kardemummabullar
  • Ha alltid sockerlag färdig i kylen i en flaska. Håller i evigheter.
  • Styckfrys ojästa bullar och förvara i en plastpåse i frysen. Då kan du enkelt få nygräddade bullar genom att ta upp och jäsa och baka av när du blir sugen.
  • Har du inte mjölk hemma kan du använda vatten som degvätska.
  • Använd aldrig smält smör i en vetedeg. Det absorberar mer mjöl och bullarna blir kompakta och tunga.
  • När degen är färdigknådad ska den vila och släppa spänningarna, detta kallas för liggtid. Lägg gärna degen i kylen och kalljäs övertäckt i 12 tim. Tag fram degen 1 timme innan utbakning, degen är för hård att kavla direkt.
  • Längre jästid utvecklar mer smak. Att kalljäsa degen, eller bullarna, i kylen är jättebra. (En deg tar mindre plats i kyl än bullar vilket är smidigast hemma).
  • Använd alltid det Blå paketet jäst när du bakar. Ej det röda paketet. För då går jäsningen snabbare, vilket utvecklar mindre smak i bullarna.
  • Ju högre bulle du snurrar, desto saftigare blir den. En klassisk bulle, där du rullar och spänner degen och skär ut bullar, kommer att bli torrare. Eftersom fyllningen ligger ”helt öppen” och fukten stängs ej in.
  • En blandning av smör och mandelmassa kallas för remons. Denna fyllning gör bullarna saftiga. Strö sedan över kardemummasocker eller kanelsocker beroende på vilken typ av bulle du gör. Eller kanske smörbullar fyllda med mandelremons och urskrapad vaniljstång?
  • Du måste knåda en vetedeg ordentligt så att gluten utvecklas och bullarna blir luftiga. För att få ett bra resultat på bullar kräver därför degkrok och maskin. Vid handknådning tillsätter man vanligtvis för mycket mjöl, som ger torra bullar, då det är svårt att knåda en vek (lös) deg.

Kardemummabullar

Denna vetedeg är även perfekt till Semlor!
Väg upp och rundriv 60 – 80 grams bullar eller 25 grams för minisemlor.
Vill du göra Kanelbullar? Minska kardemumma till 5 g istället för 10 g i vetedegen.
Ersätt kardemumman mot malen kanel i fyllningen.

Lycka till och följ mig gärna på Instagram



 

2 thoughts on “Saftiga Kardemummabullar med mycket fyllning

    1. Hej Jill!
      Kavla degen tunt, gör ett treslag, kavla igen.
      Skär tunna remsor som du sedan snurrar ihop som ett garnnystan runt dina fingrar.
      Räcker inte en remsa, tar du en till så att du får en normalstor bulle som väger ungefär 80 gram.
      Lycka till!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *