Kardemummabullar - Saftiga med mycket fyllningSÖTEBRÖD

Saftiga Kardemummabullar med mycket fyllning



Nybakade kardemummabullar med mycket fyllning. Servera de ljumna tillsammans med ett glas iskall mjölk.



Kardemummabullar – 16 stycken / 2 plåtar

Vetedeg

  • 250 g mjölk, kylskåpskall
  • 35 g jäst (blå paket)
  • 25 g ägg (0.5 st)
  • 100 g strösocker (1 dl, lätt rågad)
  • 10 g kardemumma, nymalen (1 msk)
  • 7,5 g salt (1 tsk, lätt rågad)
  • 100 g smör, mjukt
  • 550 g vetemjöl special (ca 9 dl)

Fyllning

  • 150 g smör, mjukt
  • 200 g mandelmassa
  • 25 g florsocker (1/3 dl)
  • 25 g vaniljsocker eller strösocker (1/3 dl)
  • 10 g kardemumma, nymalen (1 msk)
    ________________________
  • Sockerlag (1:1) Exempel: 100 gram socker och 100 gram vatten. 
  • Ägg
  • Kardemummasocker

Arbetsbeskrivning
  1. Lös jästen i mjölken och tillsätt resterande ingredienser.
  2. Arbeta degen med degrkok i maskin på låg hastighet minst 20 min. Degen kommer att kännas kladdig och lös i början, men tillsätt absolut inget mer mjöl. Degen kommer att gå ihop när gluten utvecklas. Degen är färdigknådad när den släpper bunkens kanter, är mjuk och glansig och klarar ett glutenprov. En färdigknådad deg bör ha en temperatur på 26 – 28°.
  3. Täck degbunken med plast eller lock. Låt degen vila och släppa spänningarna i kylskåp 1-2 timmar tills degen är kall. Detta gör degen lättkavlad.
  4. Arbeta ihop smör, mandelmassa och florsocker slät och fin.
  5. Kavla degen till en rektangulär platta 5 mm tjock. Dofta regelbundet mjöl under degen så att den inte fastnar i bakbordet.
  6. Bred ut mandelfyllningen med en vinkelpalett över hela degplattan. Strö över socker och kardemumma.
    Gör ett treslag. Kavla degen jämn.
  7. Skär ut tunna degremsor uppifrån och ned. Lyft en degremsa i varje ände och dra ut den lite längre.
  8. Snurra varje remsa runt tummen och vrid ett kvarts varv. Använd 3 remsor per bulle. (beroende på hur tjocka remsor du skurit). Varje bulle bör väga ungefär 80 gram.
  9. Sätt av bullarna på plåt, bakplåtspapper eller i bullformar.  Jäs till dubbel storlek 3 timmar.
    För att påskynda jäsningen: Sätt ugnen på 50° och ställ en ugnsform med vatten längst ned för att skapa fukt och kondens. Låt ugnen komma upp i rätt gradantal. Ställ in plåtarna i ugnen och stäng samtidigt av ugnen. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek 1.5 timme.
  10. Äggstryk försiktigt bullarna och strö över kardemummasocker.
  11. Baka kardemummabullarna på 210° i 8-10 minuter. 
  12. Pensla direkt de varma bullarna med sockerlag. Då blir de glansiga och du stänger in fukten vilket gör att bullarna håller sig saftiga längre.
  13. Låt bullarna svalna allra helst på ett galler.

Kardemummabullar

Kardemummabullar


Mina tips för lyckade Kardemummabullar
  • Ha alltid sockerlag färdig i kylen i en flaska. Håller i evigheter.
  • Styckfrys ojästa bullar och förvara i en plastpåse i frysen. Då kan du enkelt få nygräddade bullar genom att ta upp och jäsa och baka av när du blir sugen.
  • Har du inte mjölk hemma kan du använda vatten som degvätska.
  • Använd aldrig smält smör i en vetedeg. Det absorberar mer mjöl och bullarna blir kompakta och tunga.
  • När degen är färdigknådad ska den vila och släppa spänningarna, detta kallas för liggtid. Lägg gärna degen i kylen och kalljäs övertäckt i 12 tim. Tag fram degen 1 timme innan utbakning, degen är för hård att kavla direkt.
  • Längre jästid utvecklar mer smak. Att kalljäsa degen, eller bullarna, i kylen är jättebra. (En deg tar mindre plats i kyl än bullar vilket är smidigast hemma).
  • Använd alltid det Blå paketet jäst när du bakar. Jäsningen tar längre tid vilket utvecklar mer smak i bullarna.
    Alltså, röd jäst = degen jäser snabbare = mindre smak.
  • Ju högre bulle du snurrar, desto saftigare blir den. En klassisk bulle, där du rullar och spänner degen och skär ut bullar, kommer att bli torrare. Eftersom fyllningen ligger ”helt öppen” och fukten stängs ej in.
  • En blandning av smör och mandelmassa kallas för remons. Denna fyllning gör bullarna saftiga. 
  • Du måste knåda en vetedeg ordentligt så att gluten utvecklas och bullarna blir luftiga. För att få ett bra resultat på bullar kräver därför degkrok och maskin. Vid handknådning tillsätter man vanligtvis för mycket mjöl, som ger torra bullar, då det är svårt att knåda en vek (lös) deg.

Kardemummabullar

Denna vetedeg är även perfekt till Semlor!
Väg upp och rundriv 60 – 80 grams bullar eller 25 grams för minisemlor.
För Kanelbullar:
Halvera kardemumman i vetedegen.
Ersätt kardemumman mot 25 g malen kanel i remonsfyllningen.

Lycka till och följ mig gärna på Instagram



3 thoughts on “Saftiga Kardemummabullar med mycket fyllning

    1. Hej Jill!
      Kavla degen tunt, gör ett treslag, kavla igen.
      Skär tunna remsor som du sedan snurrar ihop som ett garnnystan runt dina fingrar.
      Räcker inte en remsa, tar du en till så att du får en normalstor bulle som väger ungefär 80 gram.
      Lycka till!

  1. Hej,
    Blev lite nyfiken när du skrev om blå o röd jäst. Menar du att man alltid bör använda blå jäst oavsett vad man bakar?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *