8 steg för att få en krämig Vaniljsås!

vaniljsås


Vaniljsås till smulpaj och efterrätter slår faktiskt det mesta i fikaväg. Men den måste vara riktigt krämig, en vaniljsås får inte vara för lös så att den inte följer med på skeden tillsammans med pajen! Paj ska ätas med en perfekt vaniljsås – som du helst äter med dessertsked och dessertgaffel för att kunna få med all sås från tallriken ?


Men hur gör man en god vaniljsås?

Det är väldigt enkelt! Det viktigaste för att lyckas?

 • En bra kastrull
 • Termometer
 • Ekologiska äggulor

Vaniljsås

Vaniljsås gör du helst dagen innan du ska äta den. Eftersom det tar 12 timmar för din vaniljsås att tjockna och bli krämig då äggulans proteiner sväller. Samt att du hinner få den riktigt iskall och len till din ljumna smulpaj.
Varför du ska använda ekologiska ägg är för att de äggulorna gör din sås krämigare än burägg. Och godare! Tror du mig inte? Var så vänlig att testa 🙂

Följ det här receptet så kommer du en krämig och god vaniljsås


Vaniljsås – Créme anglaise

Ingredienser

 • Äggula 100g = 5 st   Väg alltid äggulorna, det är dem som gör din sås tjock så äggulorna är viktiga
 • Strösocker 60g = 3/4 dl
 • Vaniljstång (gärna tahiti) 4g = 1st
 • Grädde 40% 250g = 2,5dl
 • Mjölk 3% 250g = 2,5 dl

Arbetsbeskrivning

 1. Dela vaniljstången mitt itu och skrapa ut märgen. Häll lite av strösockret i receptet över vaniljmärgen och arbeta ihop dessa med knivseggen mot skärbrädan till en massa. Detta gör du för att fördela vaniljprickarna och märgen bäst i vaniljsåsen! Lite strösocker gör att mjölken/grädden inte bränner vid lika lätt i kastrullen.
  Vaniljstång.
  Vaniljstång
  Vanilj
 2. Koka upp mjölk, grädde och vanilj i en kastrull. Låt sedan detta stå 10 min för att vaniljen ska hinna smaksätta vätskan ordentligt.vaniljsås
 3. Vispa upp äggula och strösocker fluffigt för hand i en skål.
 4. Slå nu den ljumna gräddmjölken över äggulorna under vispning, häll sedan tillbaka blandningen i kastrullen och plocka bort vaniljstången.
 5. Nu vispar du denna sås till 83-85° under konstant vispning på medelvärme. Du behöver inte vara orolig att din vaniljsås skär sig om du har koll på temperaturen och hela tiden vispar. Du behöver aldrig använda ett vattenbad när du gör vaniljsås.
 6. När såsen har kommit upp i 83-85° tar du genast bort kastrullen från plattan, häller och silar såsen över en vid form (till exempel ugnsform) som du förberett och ställt bredvid spisen innan du börjat sjudit upp vaniljsåsen. 
 7. Nu plastar du direkt mot såsen med plastfilm, vi vill inte ha kondens mellan sås och plasten, då bildas bakterier.
 8. Låt svalna, gärna i ett kallt vattenbad, och ställ in i kyl i 12 timmar. Detta är viktigt, för en krämig konsistens på din vaniljsås kommer från att äggulans proteiner sväller och mjölkfettet kristalliseras.
  Älskar du vaniljsås lika mycket som jag,
  räcker receptet till 4 portioner á 1.5dl.

vaniljsås 

Dela gärna inlägget och följ mig på Instagram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *