Budapestbakelser – En klassiker som alla älskar

Budapestbakelser


Budapestbakelser, en mjukseg hasselnötsmaräng fylld med lättvispad grädde och bär. Jag har valt att fylla mina budapestbakelser med hallon. Och även blodapelsin denna gång. Jag tycker det ger en mer friskhet till bakelsen än med inlagd mandarin som är det klassiska. Här får du recept och tips för att baka dessa lyxiga bakelser hemma i ditt eget kök.



Budapestbakelser – mjukseg hasselnötsmaräng med vaniljgrädde och hallon
10 – 12 st bakelser

Marängbotten

  • Äggvita 180 g = 6 st
  • Strösocker 270 g = 3 dl
  • Hasselnötter 100 g
  • Maizena 50 g = 3 msk

Fyllning

  • Grädde 300 g = 3 dl
  • Vaniljpulver 5 g = 1 tsk
  • Hallon (eller valfria bär) 150 g

Garnering

  • Mörk choklad 50 g
  • Florsocker
  • Kakao

Arbetsbeskrivning

Marängbotten

  1. Sätt ugnen på 200°. Rosta hasselnötterna 6 min. Låt hasselnötterna svalna helt.
  2. Sänk ugnen till 170°.
  3. Vispa upp äggvitan på låg hastighet. Öka till mellanhastighet och vispa till ett luftigt vitt skum.
  4. Strila ned sockret i omgångar under vispning. Vispa och arbeta in sockret mellan omgångarna. Vispa till en styv maräng 20 min, på hastighet 6 i kitchen aid.
  5. Medan marängen vispas:
  6. Placera nötterna i en handduk och gnugga sedan bort skalet. Grovhacka nötterna i en mixer.
  7. Blanda nötterna med maizena.
  8. Lägg en slät tyll storlek 13 i en spritspåse.
  9. Placera ett bakplåtspapper på en plåt.
  10. Melera varsamt ned nötmixen i marängmassan.
  11. Lägg massan i spritspåse och spritsa ut längder. Det är viktigt att inte spritsa för platta längder, då kommer marängenbotten bli för hård och kommer ej gå att rulla ihop.
  12. Grädda direkt i ugn ungefär 18 min. Marängbottnen ska vara fast men fortfarande fjädra tillbaka och vara lätt gyllenbrun, då är den perfekt. De 2 sista minuterna, baka gärna med öppet spjäll (öppna ugnsluckan försiktigt).
  13. Låt marängbottnen svalna helt på plåt.

Montering

  1. Vispa grädden tillsammans med vaniljpulver.
  2. Lägg ett bakplåtspapper över marängbottnen, och vänd, precis som en rulltårta.
  3. Stryk över grädden, spara lite grädde för att stryka upp kanterna efter du rullat ihop bottnen.
  4. Toppa med hallon eller valfria bär.
  5. Rulla ihop marängbottnen mot dig från långsidan. Tag hjälp av pappret när du rullar.
  6. Spänn rullen och stryk upp kanterna med resterande grädde. Sätt i kyl.
  7. Hacka och smält chokladen. Lägg chokladen i en spritspåse och ringa över bakelsen. Låt chokladen stelna.
  8. Skär ut 10 – 12 st bakelser med en vass brödkniv. Eller gör till 2 st stubbar som du dekorerar.
  9. Pudra med kakao och florsocker.
  10. Placera på fat och njut tillsammans med en stark kopp kaffe 🙂

Budapestbakelser

Goda tips och bra att veta!
  • Ha gärna färdigrostade hasselnötterna i en burk – då går bakningen snabbare.
  • Du måste ha en vass brödkniv för att lyckas skära fina bakelser.
  • Marängbottnen kan bakas och frysas 1 vecka om du vill kunna förbereda. Du kan ej förvara marängbottnen i rumstemperatur, då kommer den att torka.
  • Har du ingen tyll kan du bara klippa ett lagom stor hål i spritspåsen och spritsa ut längder.
  • Det viktigaste är att inte spritsa för tunna/platta längder. Och inte baka marängbottnen för länge. Vi vill ha en mjukseg maräng för att den ska gå att rulla.
  • Varför man spritsar ut längder, istället för att styrka ut marängmassan, är för att den blir enklare att rulla ihop utan att spricka.
  • Lägg plast eller pappersark på varje bakelser för att undvika att de fastnar mot varandra.
  • Ett tips är att du även kan göra en Budapesttårta. Spritsa runda marängbottnar istället.
  • Fyll budapestbakelserna med det du vill! Flädercurd, citroncurd, rabarber & jordgubbssylt, nektariner, blåbär. Anpassa efter säsong 🙂

Gillade du inlägget? Dela det gärna 🙂 Kom ihåg att följa mig på Instagram för mer inspiration och baktips!


 

Dela gärna inlägget och följ mig på Instagram

6 reaktioner på ”Budapestbakelser – En klassiker som alla älskar

  1. Hej, älskar denna sajt, brukar kolla av med sajten innan jag börjar något nytt recept eller när jag har problem med min bakning. Har en fråga som jag inte kan hitta svaret på; kan man använda en schweizisk (eller italiensk) maräng i stället för den franska i en budapestrulle?

    1. Vad roligt att du kikar in här för rådgivning!

      Du kan använda schweizisk maräng till budapestbakelse. Däremot rekommenderar jag inte italiensk maräng då den är mjukare och mer ostabil pga minst innehåll av socker.

      Hälsningar Ennie

  2. Jag har tänkt baka en budapesttårta i helgen och såg att du nämnde just det alternativet i ditt inlägg. Skulle du säga att det är samma gräddningstid om man gör 2-3 runda bottnar av denna sats? Och kan man förvara dom 4 timmar i rumstemp innan montering tro eller är det bättre att montera på en gång och förvara hela tårtan 4-5 innan servering?

    1. Spritsar du samma tjocklek, fast i rundlarna istället, blir gräddningstiden den samma. Jag hade dock ökat mängden i receptet med 1/2 sats, för att vara säker att du får ut 3 st bottnar.
      Lägg ihop tårtan i lugn och ro innan servering, den klarar absolut 5 tim och mer i kylskåp 😊

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *