Glass utan glassmaskin = Parfait och Semifreddo

glass utan glassmaskin


Glass utan glassmaskin? Vill du göra glass utan glassmaskin finns det två varianter av glass. Man brukar prata om Parfait och Semifreddo. Dessa glassar går fort att göra och fryses utan omrörning.
Du har säkert hört talas om både Parfait och Semifreddo. Men vad är skillnaden?


Parfait 

Ordet Parfait är franskt och denna glass vispas äggula med socker, vanligast vispar man det över ett vattenbad/kastrull tills det tjocknar. Detta görs eftersom glassen blir extra krämig om ägg och socker hettas upp. Du vispar sedan äggmassan kall för att sedan blanda ned vispad grädde. Parfaitglassen fördelas i en behållare och fryses in utan omrörning minst 6 tim.

Du kan smaksätta en parfait hur du vill. Med choklad, bär, frukter, nötter, kolasås, maränger.
Ibland används hela ägg istället för äggula, vilket gör att glassen blir mindre fet. Denna glass är vanlig på menyn på restauranger, då den är enkel att utföra och kräver ingen glassmaskin.

 

Semifreddo

Semifreddo är italienskt. Vid denna metod separerar man istället äggula och äggvita, vispar dem fluffiga separat tillsammans med socker. Blandar och vänder ned vispad grädde. Du kan även byta ut en del av grädden mot yoghurt, kondenserad mjölk eller lemoncurd. Bara fantasin som sätter gränser.

 

Sammanfattning – Glass utan glassmaskin

Parfait = äggula och socker vispas, vanligtvis vispas det varmt och kallt för att få glassen extra krämig. Grädde vändes i.
Semifreddo = äggvita och äggula separeras och vispas fluffigt med socker. Grädde vändes i.

Ett tips för att få de båda glassarna extra krämiga är att använda sig av smält choklad i glassmeten – då blir det naturligt krämig tack vare kakaofettet – samma sak om du byter ut en del grädde mot sötad kondenserad mjölk 🙂


glass utan glassmaskin


Här är ett recept på höstig lingonsemifreddo.

Men vill du göra en riktigt krämig glass, när du sjuder glassmeten, då hittar du grundreceptet på min vaniljglass här. 

Dela gärna inlägget och följ mig på Instagram

5 reaktioner på ”Glass utan glassmaskin = Parfait och Semifreddo

 1. Hej! Har gjort parfait och undrar om jag gjort rätt, vispade eller snarare rörde med en visp när jag värmde ägg och socker tills det tjocknat. Skulle jag använt elvisp? Så jag fått det fluffigt?

 2. Hej! Har gjort parfait och undrar om jag gjort rätt, vispade eller snarare rörde med visp när jag värmde ägg och socker tills det tjocknat. Skulle jag använt elvisp, så jag fått det fluffigt?

  1. Hej Kristina!
   Det viktigaste är att ägg och socker värms upp och tjocknar för att din parfait ska bli mest krämig. Så du har gjort helt rätt! Jag använder själv en handvisp och sjuder krämen under omrörning.

   Det är ingen nackdel att använda elvisp, för att få in luft är positivt! Så testa det nästa gång och återkom gärna och berätta om resultatet 🙂

 3. Det blev mycket fint & krämigt resultat av att värma smeten & vispa för hand, men ska prova med elvisp nästa gång för skojskull. Tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *