Luftiga Sockerbullar – Med mycket vaniljkräm



Sockerbullar med saffran, fyllda med len diplomatkräm. Dessa är riktigt juliga då de innehåller saffran. Men du kan givetvis utesluta saffran om du vill göra klassiska sockerbullar.

Sockerbullar kallas även för solskensbullar eller vaniljbullar. Vanligast är att spritsa vaniljkräm och vika till en bulle med skarven nedåt innan jäsning. Eller att spritsa i vaniljkräm på de färdigjästa bullarna innan bakning.
Men i detta recept ska du fylla sockerbullarna med vaniljkräm efter gräddningen. Vilket ger mest kräm i bullen! 

sockerbullar.

Mina sockerbullar är fyllda med en diplomatkräm istället för bara vaniljkräm. Diplomatkräm består av vaniljkräm uppblandat med hårt vispad grädde. Som stabiliseras upp med gelatin. Krämen blir perfekt krämig, fluffig och len. Du kommer att älska diplomatkräm!

Diplomatkräm är även perfekt om du gör napoleonbakelser då krämen är stabilare än bara grädde. Vilket kommer ge dig fina bitar, som är enklare att skära.

Degen är gjord på en karlspaderdeg, vilket är en deg med bakpulver och mer smör och ägg. Som gör bullarna extra goda! Gör normalstora bullar eller minivarianter. Kom bara ihåg att jäsa bullarna riktigt ordentligt så dina sockerbullar blir fluffiga.

saffrans sockerbullar


Recept sockerbullar med saffran

20 st normalstora

  • Äggula 60 g = 3 st
  • Jäst 40 g
  • Mjölk 18° 250 g = 2.5 dl
  • Saffran 1 g = 2 pkt
  • Vetemjöl special 600 g = 10 dl
  • Bakpulver 10 g = 2 tsk
  • Salt 6 g = 1 tsk
  • Smör, mjukt 150 g
  • Strösocker 100 g = 1 rågad dl
  • Kardemumma 5 g = 1 tsk

Arbetsbeskrivning

  1. Värm försiktigt mjölken till 18° i kastrull. Lös upp jäst och saffran i mjölken.
    Arbetar du med en ”hemma bakmaskin” är 18° perfekt att värma mjölken till. Då får degen en sluttemperatur på 26-28° vid knådning. Att värma degvätskan upp till 37° gör att degtemperaturen kommer att bli för varm vid knådningen, eftersom maskinen alstrar värme till degen. Du ska endast värma degvätskan till 37° om du knådar för hand utan maskin. Kall degvätska, är bäst vid en rejäl maskin som används på bagerier. Eller om du gör en autolys och fördeg som gör att gluten hinner utvecklas innan knådning.
  2. Fördela vätskan i din bakmaskin och tillsätt resterande ingredienser. Arbeta till en smidig och glansig deg på medeleffekt minst 20 min. Degtemperaturen bör ligga på 26-28° när degen är färdigknådad.
  3. Låt degen vila 30 min i kylskåp. Detta gör degen mer formbar när du ska runddriva degen till bullar. Eftersom glutentrådarna får vila och kommer inte dra ihop sig. Du ska inte låta degen jäsa till dubbel volym som det står i många recept. Då blir degen för luftig och svårarbetad. Degen ska bara släppa sin spänning.
  4. Väg upp 60 grams bullar för normalstora. 25 grams för mini. Forma till runda bullar. Sätt av dem på plåt.
  5. Jäs dina sockerbullar i 35° varm ugn. Sprutat in lite vatten i ugnen med hjälp av en blomspruta. Bullar mår bra att jäsa med fukt, då torkar inte ytan på dem. Jäs till dubbel volym ca 1-1.5tim.
  6. Baka sockerbullarna utan att pensla med ägg, i ugnen på 200° i 6-8 min beroende på storlek. Se till så att de inte bakas för länge, då blir dem torra.
  7. Låt sockerbullarna svalna helt.

Diplomatkräm
  • Gör en dubbel sats vaniljkräm (låt kallna)
  • Grädde 400 g = 4 dl
  • Gelatinblad 6 g = 3 st

Arbetsbeskrivning

  1. Lägg gelatinblad i kallt vatten minst 10 min.
  2. Vispa grädden hårt.
  3. Smält gelatinbladen varsamt i en kastrull med lite vaniljkräm.
  4. Vänd ned gelatinblandningen i resterande vaniljkräm.
  5. Vänd ned vaniljkrämen i omgångar i grädden till en slät massa.
  6. Lägg diplomatkrämen i en spritspåse med en slät tyll. Låt krämen tjocka i kyl 2-3 tim.

Arbetsbeskrivning slutmontering
  1. Vänd dina sockerbullar upp och ned och spritsa in diplomatkräm i bullen underifrån. Bullarna ska kännas tunga när du fyllt dem. Då vet du att det blir rikligt med kräm!
  2. Smält smör och pensla alla sockerbullar.
  3. Vänd dem sedan i strösocker och njuuuut!

Vaniljkräm

Sockerbullar med diplomatkräm



 

Dela gärna inlägget och följ mig på Instagram

17 reaktioner på ”Luftiga Sockerbullar – Med mycket vaniljkräm

    1. Helt rätt Helen ?
      Med fördel kan man göra ett hål under Sockerbullen med ett finger och skapa ett hålrum. Enklast är att sedan spritsa in krämen. Glad Påsk!

  1. Hej,
    Det där var världens bästa recept på sockerbullar. Gjorde precis som Du skrev i receptet förutom att jag tog bort saffran. Kommer den här gången att ha de som släta bullar. Grymt goda! Tack! 🙂

    1. Vad roligt att höra att du blev nöjd med receptet! Tusen tack för din kommentar 🙂

    1. Hej Maria,

      Jag har faktiskt inte testat att frysa bullarna, men skulle uppskatta att det går bättre än med hemgjord vaniljkräm som inte lämpar sig då det skär sig. I.o.m att diplomatkrämen innehåller gelatin som gör krämen stabil bör det fungera. Testar du får du gärna återkomma hur det gick! 🙂

      Hälsningar, Ennie

      1. De går alldeles utmärkt att frysa. Vänta med strösockret tills de är tinade. Smakar helt nybakade när de sedan serveras.
        Helt underbara.

  2. Fantastiska! Tack! Men det blev mer gräddsmak än vanilj, kan man ta i mer vanilj tror du?

    1. Tack snälla! Självklart kan du tillsätta mer vanilj om det inte blev tillräckligt med smak.
      Ett tips om vaniljstänger, jag förvarar alltid mina i ”konjak” Eua de vie. Då blir de fuktiga och man får ut all vaniljmärg från stången.

      Hälsningar Ennie

    1. Hej,
      Under rubrik Diplomtkräm finns en länk till vaniljkrämen. Du kan även söka på ”vaniljkräm”.
      Hälsningar Ennie

  3. Testat att göra dessa bullar två gånger nu, första gången jäste de nästan inte alls men kan bero på att jag hade torrjäst och vanligt vetemjöl. Andra gången jäste de men blev inte jättehöga (hade de inne i ugnen för jäsning 1,5). När de sedan mellanlandade ute i rumsluft för att höja ugnen sjönk de ihop lite och efter gräddningen hade de en hård skorpa. Jäst för länge? Måste man ha två ugnar eller ska de kunna stå ute i rumsluft under duk ett tag? För lite fukt?

    1. Hej Maria,

      Svårt att säga varför dina bullar inte jäste ordentligt. Vid kall degvätska tar jäsning längre tid.

      Men till nästa gång så jäs bullarna i en avstängd ugn och placera 5 dl kokande vatten längst ned i ugnen (blir fuktig och en bra jäsmiljö). Placera plåtarna så högt upp som möjligt så de inte står nära det kokande vattnet. Tag sedan ut plåtarna när jäsningen är klar, och de kan stå i rumstemperatur. Alt. placerar plåtarna i kylen/utomhus om värdret tillåter för att avstanna jäsningen.

      Om bullarna fått en hård skorpa låter troligtvis som att du gräddat dem för länge. Spruta in lite vatten med en blomspruta direkt du placerar plåten i ugnen, baka i mitten av ugnen på vanlig över och undervärme. När bullarna är färdiggräddade lägger du en bakhandduk över dem (som gör att du får en ännu mer mjuk skorpa på bullarna).

      Hoppas det går bättre nästa gång,
      Vänligen Ennie

  4. Hej,
    Tack för att du delar med dig av all din kunskap och bra recept.
    Jag undrar om man kan fylla bullarna med diplomatkräm före gräddningen?
    Jag tänker; baka ut degen, stansa ut cirklar, spritsa diplomatkräm på mitten, vika till en bulle och lägga skarven nedåt före jäsningen i ugnen för att sedan grädda dom och frysa de som inte går åt direkt, jag har nyligen gjort enligt ditt recept men tycker att bullarna blir väldigt kladdiga då.
    Jag har tidigare gjort bullar på så sätt men då med vaniljkräm, så det jag främst oroar mig är hur diplomatkräm reagerar under jäsning och sedan gräddning.
    De som jag frös in utan socker på blev väldigt goda när de tinat.
    Ha det gott.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *