Sockerbullar - Fyllda med mycket kräm i bullenSÖTEBRÖD

Luftiga Sockerbullar – Med mycket vaniljkräm



Sockerbullar med saffran, fyllda med len diplomatkräm. Dessa är riktigt juliga då de innehåller saffran. Men du kan givetvis utesluta saffran om du vill göra klassiska sockerbullar.

Sockerbullar kallas även för solskensbullar eller vaniljbullar. Vanligast är att spritsa vaniljkräm och vika till en bulle med skarven nedåt innan jäsning. Eller att spritsa i vaniljkräm på de färdigjästa bullarna innan bakning.
Men i detta recept ska du fylla sockerbullarna med vaniljkräm efter gräddningen. Vilket ger mest kräm i bullen! 

sockerbullar.

Mina sockerbullar är fyllda med en diplomatkräm istället för bara vaniljkräm. Diplomatkräm består av vaniljkräm uppblandat med hårt vispad grädde. Som stabiliseras upp med gelatin. Krämen blir perfekt krämig, fluffig och len. Du kommer att älska diplomatkräm!

Diplomatkräm är även perfekt om du gör napoleonbakelser då krämen är stabilare än bara grädde. Vilket kommer ge dig fina bitar, som är enklare att skära.

Degen är gjord på en karlspaderdeg, vilket är en deg med bakpulver och mer smör och ägg. Som gör bullarna extra goda! Gör normalstora bullar eller minivarianter. Kom bara ihåg att jäsa bullarna riktigt ordentligt så dina sockerbullar blir fluffiga.

saffrans sockerbullar


Recept sockerbullar med saffran

20 st normalstora

  • Äggula 60 g = 3 st
  • Jäst 40 g
  • Mjölk 18° 250 g = 2.5 dl
  • Saffran 1 g = 2 pkt
  • Vetemjöl special 600 g = 10 dl
  • Bakpulver 10 g = 2 tsk
  • Salt 6 g = 1 tsk
  • Smör, mjukt 150 g
  • Strösocker 100 g = 1 rågad dl
  • Kardemumma 5 g = 1 tsk

Arbetsbeskrivning

  1. Värm försiktigt mjölken till 18° i kastrull. Lös upp jäst och saffran i mjölken.
    Arbetar du med en ”hemma bakmaskin” är 18° perfekt att värma mjölken till. Då får degen en sluttemperatur på 26-28° vid knådning. Att värma degvätskan upp till 37° gör att degtemperaturen kommer att bli för varm vid knådningen, eftersom maskinen alstrar värme till degen. Du ska endast värma degvätskan till 37° om du knådar för hand utan maskin. Kall degvätska, är bäst vid en rejäl maskin som används på bagerier. Eller om du gör en autolys och fördeg som gör att gluten hinner utvecklas innan knådning.
  2. Fördela vätskan i din bakmaskin och tillsätt resterande ingredienser. Arbeta till en smidig och glansig deg på medeleffekt minst 20 min. Degtemperaturen bör ligga på 26-28° när degen är färdigknådad.
  3. Låt degen vila 30 min i kylskåp. Detta gör degen mer formbar när du ska runddriva degen till bullar. Eftersom glutentrådarna får vila och kommer inte dra ihop sig. Du ska inte låta degen jäsa till dubbel volym som det står i många recept. Då blir degen för luftig och svårarbetad. Degen ska bara släppa sin spänning.
  4. Väg upp 60 grams bullar för normalstora. 25 grams för mini. Forma till runda bullar. Sätt av dem på plåt.
  5. Jäs dina sockerbullar i 35° varm ugn. Sprutat in lite vatten i ugnen med hjälp av en blomspruta. Bullar mår bra att jäsa med fukt, då torkar inte ytan på dem. Jäs till dubbel volym ca 1-1.5tim.
  6. Baka sockerbullarna utan att pensla med ägg, i ugnen på 200° i 6-8 min beroende på storlek. Se till så att de inte bakas för länge, då blir dem torra.
  7. Låt sockerbullarna svalna helt.

Diplomatkräm
  • Gör en dubbel sats vaniljkräm (låt kallna)
  • Grädde 400 g = 4 dl
  • Gelatinblad 6 g = 3 st

Arbetsbeskrivning

  1. Lägg gelatinblad i kallt vatten minst 10 min.
  2. Vispa grädden hårt.
  3. Smält gelatinbladen varsamt i en kastrull med lite vaniljkräm.
  4. Vänd ned gelatinblandningen i resterande vaniljkräm.
  5. Vänd ned vaniljkrämen i omgångar i grädden till en slät massa.
  6. Lägg diplomatkrämen i en spritspåse med en slät tyll. Låt krämen tjocka i kyl 2-3 tim.

Arbetsbeskrivning slutmontering
  1. Vänd dina sockerbullar upp och ned och spritsa in diplomatkräm i bullen underifrån. Bullarna ska kännas tunga när du fyllt dem. Då vet du att det blir rikligt med kräm!
  2. Smält smör och pensla alla sockerbullar.
  3. Vänd dem sedan i strösocker och njuuuut!

Vaniljkräm

Sockerbullar med diplomatkräm



 

3 thoughts on “Luftiga Sockerbullar – Med mycket vaniljkräm

    1. Helt rätt Helen ?
      Med fördel kan man göra ett hål under Sockerbullen med ett finger och skapa ett hålrum. Enklast är att sedan spritsa in krämen. Glad Påsk!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *