Mazarintårta - med fläderkräm och svenska jordgubbar

Mazarintårta – med jordgubbar, fläderkräm och grädde

Mazarintårta med jordgubbar


Mazarintårta med fläderkräm, svenska jordgubbar och lättvispad grädde. En enkel och god sommartårta.
Har man hemgjord flädersaft i kylskåpet är fläderkräm perfekt fyllning till kakan. Men kan givetvis bytas ut mot traditionell vaniljkräm.


Mazarintårta med jordgubbar


Mazarintårta – med jordgubbar, fläderkräm och grädde
10 – 12 portioner

Mazarinkaka

  • Mandelmassa 400 g
  • Smör 200 g
  • Ägg 200 g = 4 st
  • Vetemjöl 40 g = 3/4 dl
  • Citron 1 st, skalet
  • Smör och flagad mandel till formen


Fläderkräm

  • Äggula 80 g = 4 st
  • Maizena 20 g = 1 msk
  • Flädersaft, koncentrerad 100 g = 1 dl
  • Gräddmjölk 300 g = 3 dl
  • Vaniljstång 1 st


Topping

  • Jordgubbar 500 gram = 1 ask
  • Grädde 300 gram = 3 dl

Mazarinkaka

  1. Ugnsvärme 175°.
  2. Spänn fast ett bakplåtspapper på en 24 cm springform. Smörj rikligt med mjukt smör på kanterna, bröa med flagad mandel.
  3. Arbeta upp mandelmassan med flatvinge, tillsätt mjukt smör i omgångar. Massan ska bli helt slät.
  4. Knäck i ett ägg i taget, arbeta varsamt in mellan varje ägg.
  5. Vänd i vetemjöl samt citronskal.
  6. Häll i form och grädda ca 30 minuter. Låt svalna och förvara i kylskåp.


Fläderkräm 

  1. Vispa ihop äggula och maizena för hand.
  2. Koka upp grädde, mjölk, flädersaft och urskrapad vaniljstång. Slå det över äggulan.
  3. Häll tillbaka i kastrull och sjud på medelvärme under konstant vispning tills krämen tjocknar.
  4. Sila krämen och låt svalna i kylskåp.


Montering

  1. Lättvispa 3 dl grädde. Skölj och skär jordgubbarna i bitar.
  2. Placera mazarinkakan på ett tårtfat eller tårtbricka.
  3. Bred över fläderkrämen på kakan och därefter grädden.
  4. Toppa med jordgubbarna.
  5. Finns det färska fläderblommor, så toppa även med det, då de är ätbara.

Tips för att lyckas med mazarintårta
  • Se till så att alla ingredienser till kakan är rumstempererade.
  • Vispa inte i äggen kraftigt. Då kommer kakan resa sig i ugnen, och sedan falla ihop.
  • Spänn fast ett bakplåtspapper så att det sticker ut från formen. Då är det enklare att lyfta bort kakan från formen, då man enkelt kan föra in en palett.
  • Förvara mazarinkakan i kylen, för att enklare flytta över den till tårtfatet.
  • Gör kakan glutenfri genom att ersätta vetemjölet mot potatismjöl.
  • Vill du göra vaniljkräm, läs gärna denna guide: vaniljkräm för nybörjare

 



Följ mig även på Facebook och Instagram för mer baktips och inspiration!
Och dela gärna inlägget vidare 🙂

2 thoughts on “Mazarintårta – med jordgubbar, fläderkräm och grädde

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *