X

Vaniljkräm för nybörjare



Följ med i guiden för att lyckas med vaniljkräm!

 1. Börja med en bra kastrull. Använd en kastrull av bättre kvalité, använd inte den billigaste såskastrullen från Ikea. Den lämpar sig inte för detta, du behöver en tjockare botten som leder värmen bra och inte bränner din vaniljkräm.

2. Använd en bra ballongvisp i stål. – Undvika att ha en stålvisp till en aluminiumkastrull, då kommer din vaniljkräm att bli grå av äggulans reaktion mot materialet.

3. Välj antingen Bourbon eller Tahitivaniljstänger.
Bourbon har tydlig och klassisk vaniljsmak medan Tahiti är mer aromatisk, fruktig och sötare – du skiljer dem åt genom att Tahitin är större i storleken. Välj den du föredrar, testa dig fram! Sedan finns det även mexikansk vanilj, pepprigare smak och tunnare/mindre i storlek.

4. För att få ut vaniljmärg & smak bäst – klyv vaniljstången på längden mitt i tu med en kniv. Skrapa ur vaniljmärgen mot skärbrädan med kniven. 
Sedan tar du lite socker från vaniljkrämsreceptet, och pressar och blandar in vaniljmärgen i sockret med hjälp av eggen från kniven. Tryck runt allt mot skärbrädan så att de blandas ihop. Tillslut kommer du ha alla vaniljkorn och märg jämnt fördelade i sockret utan att något går till spillo. Nu har du fått ut bäst smak och vaniljen kommer att fördelas jämnt i mjölken utan vaniljklumpar, precis som vi vill ha det.

Mycket smak sitter i vaniljstängerna, så låt dem alltid dra med minst 10min i mjölken som du kokat upp. Plocka sedan bort dem.

5. Det viktigaste momenten är under själva sjudningen, när du ska få din vaniljkräm tjock. Här är många rädda att sjuda krämen länge, vilket är ett måste. Annars sväller inte stärkelsen, maizenan, och krämen kommer att bli lös. Du måste sjuda och vispa kraftigt, längre än vad man tror.

5.1
Börja med att sjuda upp krämen under konstant vispning på medelvärme. När du märker att krämen börjar tjockna, då skummet lägger sig och vaniljkorna reser sig, då sänker du värmen omedelbart till låg temperatur. Alternativt kan du ta bort kastrullen från plattan om du är osäker, kom ihåg att hela tiden vispa, annars får du äggröra.
Vänd ned smöret, och fortsätt sjuda krämen på låg temperatur under vispning ett par minuter.


6. Sila krämen över en vid form så att krämen kyls ned snabbt. Täck med plastfilm, direkt mot krämen. Genom att täcka plast direkt mot krämen bildas inte kondens mellan kräm och plastfilm. Du undviker även att en skinnyta bildas. Detta gör krämen mer hållbar. Gör gärna en vaniljkräm dagen innan användning så hinner äggulorna tjockna till ordentligt. Eftersom äggulans proteiner bör hinna svälla och smörfettet kristalliseras, vilket ger en tjock kräm. 
Använd ekologiska äggulor till en vaniljkräm vilket blir godast och bäst resultat.


Recept Vaniljkräm – crème patissiére 
  • Mjölk 250g = 2,5dl
  • Äggula 60g = 3st – använd våg så du får rätt mängd äggula. Använd ekologiska gulor.
  • Strösocker 60g = 3/4dl
  • Vaniljstång 2g = 1/2st
  • Maizena 20g = 3msk
  • Smör 15g = 1msk

Arbetsbeskrivning

1. Koka upp mjölk med urskrapad vaniljstång. Låt dra 10 min. Lyft ur vaniljstången.
2. Vispa upp äggula, socker och maizena luftigt. Det är viktigt att du vispar direkt, låter du äggula och sockret stå, kommer det bildas klumpar, som är omöjliga att få bort.
3. Slå den varma vätskan över äggblandningen, häll tillbaka i kastrullen och sjud upp under konstant vispning på låg värme, tills krämen tjocknar.
4. Blanda i smöret, fortsätt vispa ett par minuter. Sila krämen över en vid form, täck med plastfilm. Kyl gärna krämen i ett vattenbad.

Har du inte maizenaredning kan du ta vetemjöl eller potatismjöl.


Använd vaniljkrämen till tårtfyllningar, vaniljhjärtan, wienerbröd, butterkaka eller till…

..dessa ljuvliga saffranssockerbullar 🙂

Saffranssockerbullarna är fyllda med Diplomatkräm. Diplomatkräm är vaniljkräm som är blandat med grädde. Som stabiliseras upp med gelatin.

Fyll alltid sockerbullarna efter gräddningen när bullarna svalnat. Använd sprits med slät tyll och fyll bullarna underifrån, bullen ska kännas tung efter att du fyllt den. Detta blir godare, än i klassiskt recept då man ska vika in kräm innan jäsning, eftersom man får mycket mera kräm i bullen, och vem vill inte ha det??
Samt att du slipper allt kladd och krångel med att vinka in krämen innan jäsningen.


Om vaniljkrämen mot förmodan skulle skära sig, gör såhär:
Häll krämen i en hög, tight tillbringare, gärna den som följer med till stavmixern om man köpt ett set. Mixa kraftigt med stavmixern. Pressa krämen genom en finmaskig sil. Nu ska krämen blivit len igen. 

 

 



 

Dela gärna inlägget och följ mig på Instagram
Lyckas med Bakning:

View Comments (6)

  • Oh my goodness! an incredible article dude. Thanks Nevertheless I am experiencing subject with ur rss . Don’t know why Unable to subscribe to it. Is there anyone getting an identical rss downside? Anyone who knows kindly respond. Thnkx

  • Fantastisk vaniljkräm, tack för enkelt recept! Fick dubbla satsen i sista minuten då jag av misstag använde hela vaniljstången men det blev jättebra!! Tack för tips om vägning, fick ta ett extra ägg i min dubbla sats för att få rätt mängd.

  • Superbra recept - vaniljkrämen blev kanon! Gjorde dubbel sats men tog bara potatismjöl som till enkel sats och det blev jättebra! Len och fin, inga klumpar. Tack för det, ska jag alltid använda framöver

Related Post