X

Passionscurd – Perfekt till tårta och dessert



Passionscurd. Sötsyrlig, krämig och gyllengul. Denna kräm är väldigt användbar. Använd som fyllning till tårtor, till desserter eller nybakade scones. Kanske till en klassisk marängpaj?
Passionscurd är hållbar en vecka i kylskåpet. Annars är det bara att du fryser in krämen och använder vid senare tillfälle.



Passionscurd
Ungefär 900 gram
  • Gelatinblad 4 g = 2 st
  • Ägg 300 g = 6 st
  • Strösocker 300 g = 3 dl + 1/3 dl (90 gram strösocker = 1 dl)
  • Passionsfruktspuré 150 g = 1.5 dl
  • Smör, normalsaltat 100 g
  • Smör, osaltat 100 g


Arbetsbeskrivning

  1. Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten.
  2. Vispa ägg med hälften av strösockret vitt och luftigt för hand.
  3. Koka upp resterande strösocker med passionspuré och allt smör i en kastrull.
  4. Fördela den varma vätskan över äggsockret under vispning. Häll tillbaka all passionscurd i kastrullen.
  5. Sjud under vispning på medelvärme tills krämen tjocknar. Max till 85°.
  6. Tag genast av kastrullen från plattan och blanda ned gelatinbladen som du kramat ut från vatten.
  7. Sila krämen, täck med plast direkt mot curden och kyl.
  8. Hållbarhet 1 vecka i kylskåp. Annars frys in.


Mina tips för lyckad Passionscurd

Jag har valt att använda färdig passionsfruktspuré som finns att köpa fryst, vilket är smidigt. Självklart går det lika bra att använda färska passionsfrukter. Behåll kärnorna eller sila bort – det är en smaksak och upp till dig vad du tycker om. Det är även väldigt gott att tillsätta rivet citronskal till passionscurd – det ger krämen ännu mer friskhet.

Och givetvis ska du alltid använda ekologiska ägg. Det ger ett bättre resultat när du bakar, du får mer krämighet och gyllengul färg på dina bakverk. Och så har vi även tänkt på hönsens bästa.

Vill du så kan du bereda alla ingredienser direkt i kastrullen och sjuda tills krämen tjocknar. Men det är betydligt enklare att först värma upp smör, puré och en del av socker. För då slipper du vispa så länge! Eftersom du börjat värma upp krämen innan du vänt ned ägg.

Konsistensen på denna kräm är perfekt. Inte för lös, inte för tjock. Krämig. Len. Mjuk. Sötsyrlig….

Vill du göra Citroncurd?
Ersätt Passionsfruktspurén mot samma mängd citronsaft. Bered precis likadant som ovan.


Tyckte du om mitt inlägg om Passionscurd? Dela det gärna 🙂
Följ mig också på Instagram och Facebook – så missar du inget smarrigt!

 



 

Dela gärna inlägget och följ mig på Instagram
Lyckas med Bakning:

View Comments (1)

Related Post