X

Perfekt segkladdig Kladdkaka



En perfekt Kladdkaka ska vara kompakt och segkladdig. Detta uppnås genom att du låter kakan svalna efter gräddning i rumstemperatur, sedan ska kakan stå i kylen ett par timmar. Helst till dagen efter. Då blir din Kladdkaka precis lika god som på kafé och konditori.

En kladdkaka behöver alltså lite tid i kylen för att bli krämig och få en fudgekonsistens. Sockret hinner smälta helt och mjölet svälla. Den blir även krämig rakt igenom utan torra kanter eftersom du kan korta ned gräddtiden. Äter du en kladdkaka direkt från ugnen blir den ofta rinnig och går inte att skära i fina bitar och kanterna blir lätt torra.

Du ska även röra och blanda i alla ingredienser, aldrig vispa, då får du in för mycket luft i kakan. Kladdkakor ska heller aldrig innehålla bakpulver. Kakan blir lika god, men den kommer resa upp, sjunka ihop och få en krackelerad yta.



Kladdkaka
1 st kaka 8 portioner

 

Ingredienser
  • Smör 150 g
  • Strösocker 180 g = 2 dl
  • Farinsocker 75 g = 1 dl    (farinsocker innehåller rörsockersirap som gör kakan seg)
  • Kakao 40 g = 1 dl
  • Ägg 100 g = 2 st
  • Vaniljsocker 7 g = 1 msk
  • Vetemjöl 120 g = 2 dl

 

Arbetsbeskrivning
  1. Tag fram en kastrull – det är den enda ”skålen” du behöver använda.
  2. Smält smöret, och blanda i sockerarterna.
  3. Blanda ned kakao.
  4. Tillsätt ett ägg i taget, och vänd ned mjölet allra sist.
  5. Lägg smeten i en form som gärna är 16cm i diameter, då för du höjd på kakan! Men 20-24cm går lika bra. Lägg ett klippt bakplåtspapper i botten av formen. Smörj kanterna på formen med olja, sätt sedan ett bakplåtspapper på högkant runt hela formens innerkant. Då får du enkelt och snyggt loss din kaka och slipper torra ströbrödskanter.

Baka din kladdkaka på

  • 180° i 22 min om du väljer en 16cm i diameter av form.
  • 180° i 18min om du väljer en 24cm form

    Låt Kladdkakan svalna.
    När kakan svalnat sätt den i kylen 1-2 timmar och gör under tiden ganache, om du vill ha det ovanpå.
    Vill du äta Kladdkakan som den är låter du den helst stå kvar i kylen till nästa dag.

Vill du spritsa en vacker ganache på din Kladdkaka? Gör såhär:

Ganache – Tryffelmassa

  • Finhacka 245 g choklad 70 %.
  • Koka upp 300g grädde (3dl) med 50g honung eller glykos (2 1/2 msk).
  • Slå den varma vätskan över chokladen, rör om, mixa slät med stavmixer till en homogen och slät ganache.
  • Häll 1 centimeter ganache över kladdkakan. Ställ Kladdkakan i kylen till nästa dag.
  • Tryffelmassan som blir över lämnar du i rumstemperatur över natten. Då kommer ganachen bli perfekt att spritsa och få fint mönster, precis som på bilden. 
  • Nästa dag: Tag bort Kladdkakan från formen och tag bort bakplåtspappret runtom och under kladdkakan.
  • Skär kladdkakan i portionsbitar.Vill du helt perfekta raka kanter på din kladdkaka? Då fryser du kakan innan och skär den halvfusen!
  • Spritsa nu fint mönster av tryffelmassan från gårdagen med en stjärntyll!

Toppa med hallon, pudra kakao i mitten av Kladdkakan.
Servera med vispad grädde eller glass.

 


Vill du göra Citronkladdkaka?

Då använder du samma recept som ovanför och gör såhär:

  • Ersätt 75g farinsocker mot 75g vitchoklad, som ska smältas tillsammans med smöret.
  • Tillsätt saft och skal från 1st citron.
  • Ersätt 40g (1dl) kakao mot 40g (3/4dl) vetemjöl.


Varför inte göra en Kladdkaka med Saffran?
Utgå från receptet på Citronkladdkaka fast minus citron såklart, och tillsätt:

  • 1 påse saffran tillsammans med smöret som smälter. Arbetsbeskrivningen är densamma som för grundreceptet.


 

Dela gärna inlägget och följ mig på Instagram
Lyckas med Bakning:

View Comments (3)

  • Spelar det nån roll om man har ugnen på varmlufts funktion eller vanlig över o unervärme?

    • Det spelar ingen större roll ?

      Viktigaste är att din ugn håller den nämnda temperaturen, så att ugnen inte blir för varm. Så lär känna din ugn - det gör du bäst genom att placera en digital termometersticka i en tom, varm ugn. Är temperaturen den angivna?

      Vänligen Ennie

Related Post