Världens godaste dessert: Tiramisu!

tiramisu


Tiramisu är en klassisk italiensk dessert. Grundreceptet på Tiramisu är med Marsalavin som är ett sött starkvin. Jag gör helst desserten med Amaretto som är en mandellikör. I många recept ska du separera äggula från vitan. Och vispa dem samman på varsitt håll. Men för att få en krämig Tiramisu ska du värma ägg med sockerlag så att äggen blir ”bakade”. Detta kallas för kokt paté a bomb.



Tiramisu
8 – 10 portioner

 

Ingredienser
  • Savadorikex / Ladyfingers 200 g = 1 paket
  • Ägg 100 g = 2 st
  • Strösocker 200 g = 2 1/4 dl
  • Vatten 30 g = 2 msk
  • Mascarponeost 250 g = 1 paket
  • Amaretto 30 g = 2 msk
  • Vaniljstång 4 g = 1 st
  • Grädde 250 g = 2.5 dl
  • Starkt kaffe 225 g = 2 1/4  dl
  • Sockerlag 45 g = 3 msk  (sockerlag = 1 del vatten och 2 delar socker)
  • Amaretto 45 g = 3 msk
Arbetsbeskrivning
  1. Börja med att koka en sockerlag (1 dl vatten och 2 dl socker). Detta ska användas till att doppa kexen i. All sockerlag kommer inte att gå åt, så du förvarar resten i en flaska i rumstemperatur.
  2. Börja vispa upp äggen på medelhastighet i maskin.
  3. Koka under tiden upp 200 g strösocker och 30 g vatten i en kastrull ca 5 min till en småseg konsistens.
  4. Tag av kastrullen från plattan när termometern visar 121° och använd denna sockerlag genast. Strila ned sockerlagen under vispning. Var observant så att sockerlagen fördelas i äggen och inte på bunkens kanter!
  5. Vispa på medelhastighet tills äggmassan svalnar och blir vit, fluffig med tydliga spår i vispen. Nu har du gjort en pate a bomb.
  6. Rör ihop mascarponeost, Amaretto och urskrapad vaniljstång i en skål.
  7. Vispa ned lite av den svalnade paté a bomben i ostmassan för att göra massan lösare i konsistens. Vänd sedan varsamt ned resterande pate a bomben, vi vill behålla luftigheten i smeten!
  8. Vispa grädden löst och vänd ned.
  9. Blanda kaffe, sockerlag och Amaretto.
  10. Doppa raskt ned kexen i kaffeblandningen på båda sidor.
  11. Lägg ett lager kex i en form. Fördela hälften av smeten ovanpå. Upprepa.
  12. Låt din Tiramisu stå minst 8 timmar i kylen. Helst 1 dygn innan servering.
  13. Pudra kakao strax innan servering. Njut!

Du kan även pudra kakao mellan lagren när du monterar din Tiramisu, om du vill ha mer kakaosmak 🙂

Beroende på vilka Savadorikex / Ladyfingers du köper, kommer det gå åt olika mängd kaffeblandning. Eftersom kexen suger åt sig olika mängd vätska när du doppar dem.
Tiramisu i gjutjärnsgryta

 


Tyckte du om mitt inlägg om Tiramisu? Dela det gärna 🙂
Följ mig också på Instagram och Facebook – för mer inspiration och baktips!


 

Dela gärna inlägget och följ mig på Instagram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *