Sockerkringlor - Bakade på en KarlspaderdegSÖTEBRÖD

Sockerkringlor med saffran – Perfekt Adventsfika

sockerkringlor


Luftiga sockerkringlor som är bakade med saffran och gjorda på en karlspaderdeg. Sockerkringlorna fylls med en smörkräm på rostade hasselnötter, mandelmassa, rörsocker, kardemumma och apelsinzest.

Vem vill inte äta dessa sockerkringlor? Gärna till adventsfika eller Lucia istället för lussekatter! 


Sockerkringlor med saffran – ca 25 st

 

  • Äggula 60 g = 3 st
  • Jäst 40 g
  • Mjölk 250 g = 2.5 dl
  • Saffran 1 g = 2 pkt
  • Vetemjöl special 600 g = 10 dl
  • Bakpulver 10 g = 2 tsk
  • Salt 6 g = 1 tsk
  • Smör, mjukt 150 g
  • Strösocker 100 g = 1 dl, rågad
  • Kardemumma 5 g = 1 tsk

    Hasselnötsfyllning

  • Rostade hasselnötter 100g
  • Mandelmassa, rumsvarm 100g
  • Mjukt smör 100g
  • Rörsocker 40g = 0.5dl
  • Vaniljsocker 7g = 1 msk
  • Kardemumma 2g = 0.5 tsk
  • Zest (skal) från 1st apelsin

Arbetsbeskrivning
  1. Värm mjölken försiktigt till 18° i kastrull. Lös upp jäst och saffran i mjölken.
    Arbetar du med en ”hemma bakmaskin” är 18° perfekt att värma mjölken till! Då får degen en sluttemperatur på 26-28° vid knådning. Att värma degvätskan mer och upp till 37° gör att degtemperaturen kommer att bli för varm i slutresultatet, eftersom maskinen alstrar värme till degen vid knådning.
    Du ska endast värma degvätskan till 37° om du knådar för hand utan maskin.
    Kall degvätska, är bäst vid en rejäl maskin som används på bagerier. Eller om du gör en autolys och fördeg som gör att gluten hinner utvecklas innan knådning.
  2. Fördela vätskan i din bakmaskin och tillsätt resterande ingredienser. Arbeta till en smidig och elastisk deg på medeleffekt minst 20 min.
  3. Låt degen vila 20-30min i bunken. Täck över degen med plastfilm, eller lägg degen i en inoljad plastlåda med lock. Då torkar inte degen och den mår bra av fukt när den vilar. Så täck inte över degen med en handduk, använd plastfilm. Känns degen väldigt varm? Sätt in den i kylen nu under första vilan!
  4. Mixa hasselnötterna, tillsätt mandelmassa. Mixa sedan ned smöret i omgångar för att få en slät fyllning och smaksätt upp med resterande ingredienserna.
  5. Kavla ut degen till en rektangulär platta. Bred på fyllningen, gärna med vinkelpalett.
  6. Vik ett treslag, kavla degen jämn.
  7. Skär 25 st remsor som är 1.5 cm breda av hela degplattan. Varje remsa bör väga ca 60 g.
  8. Snurra och tvinna remsorna, vik sedan ihop till en kringla. Sätt av dem på plåt och lägg dem upp och ned så att skarven är nedåt.
  9. Låt sockerkringlorna jäsa övertäcka med plastfilm 1.5 – 3 tim. (beroende på hur varm mjölk du använt).
    Ett bra tips är annars att jäsa bullarna, utan plast, i ugnen på 35°! Spruta in lite vatten med en blomspruta så har du skapat dig ditt eget jässkåp 🙂
  10. Pensla kringlor med uppvispat ägg, som du blandat ut med lite salt och vatten. Då blir det enklare att pensla sockerkringlorna!
  11. Baka sockerkringlor i ugnen på 200° i 8min. Se till så att de inte bakas för länge, då blir dem torra.
  12. Låt sockerkringlorna svalna.
  13. Smält smör och pensla alla sockerkringlor, doppa ovansidan i strösocker. Och njuuuut!!

Här visar Sarabakar hur du gör sockerkringlor med bilder. Besök gärna hennes bageri, Solhaga stenungsbageri i slöinge (halland) om du har vägarna förbi!

Men vad är en Karlspaderdeg för något och varför använder du inte en vanlig vetedeg till sockerkringlor?

En karlspaderdeg innehåller mer ägg och smör än en vetedeg, vilket gör bullarna extra goda! Det ingår även bakpulver i denna deg som gör sockerkringlorna extra luftiga. Man brukar ibland säga att en karlspaderdeg består av en vetedeg och mördeg.

Du vet väl om att du kan frysa bullarna obakade?
Då snurrar du och viker ihop degremsorna till sockerkringlor, styckfryser bullarna i frysen på en plåt så att de fryser helt. Sedan lägger du dem i en plastpåse. Skulle du lägga dem i en påse direkt, fastnar bullarna med varandra och dem blir svåra att få loss.

Till Lucia tar du fram bullarna den 12:e och låter dem kalljäsa i kylen över natten. På luciadagen den 13:e tjoffar du in dem i ugnen och du kan få nygräddade sockerkringlor till frukost med en stark kopp kaffe eller varm choklad.

Och man ska aldrig snåla med fyllning till bullar! 300g remons (fyllning) till en deg på 250g degvätska är lagom.


sockerkringlor

Du vet väl om att du kan skriva ut receptet?
Och tyckte du receptet verkade smaskigt, så får du mer än gärna dela och gilla inlägget!



 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *