Semmelkladdkaka – Galet god kladdkaka

semmelkladdkaka

 



Det viktigaste när man gör kladdkaka är att inte grädda den för länge. Innan servering ska kakan ha svalnat helt i rumstemperatur. Stoppar du in kakan i kylen ett par timmar innan servering. Får du en perfekt semmelkladdkaka som är fast, kompakt och segkladdig! Servera din kladdkaka med lättvispad grädde och rostad, hackad mandel.



Semmelkladdkaka
1 st kladdkaka 20 cm i diameter – 10 portioner
Ingredienser
  • Smör 150 g
  • Strösocker 180 g = 2 dl
  • Vaniljsocker 10 g = 1 msk
  • Kardemumma, nystött 8 g = 2 tsk
  • Mandelmassa, riven 100 g
  • Ägg, rumsvarma 100 g = 2 st
  • Vetemjöl 120 g = 2 dl
  • Salt 2 g = 0.5 tsk

Arbetsbeskrivning
  1. Smält smöret i en större kastrull och ställ åt sidan för att svalna. (kastrullen är den enda skålen du ska använda).
  2. Sätt ugnen på 180°.
  3. Klä in en anslagsring 20 cm i diameter med bakpapper och smörj innerkanterna med smör. Placera ringen på en plåt.
  4. Har du ingen tårtring använder du en form med samma mått. Eller en springform – kakan blir dock något plattare.
  5. Blanda ned sockerarterna, kardemumma och mandelmassa i smöret.
  6. Rör ned ett ägg i taget och rör smeten slät.
  7. Sikta ned mjöl och salt. Smeten ska vara len och homogen.
  8. Häll smeten i formen och grädda i 22 min. (18 minuter för en klassisk springform).
  9. Låt semmelkladdkakan svalna helt i rumstemperatur innan servering.
  10. Låter du kakan stå i kylen ett par timmar, gärna till nästa dag, blir kakan kompakt och segkladdig. Precis som på café!
  11. Ställ kakan på högkant och dra en vass liten kniv runtom anslagsringen för att lossa kakan. Skär i bitar.
  12. Rosta den hackade sötmandeln i en stekpanna. Lättvispa grädden.
  13. Pudra över florsocker om du vill. Njut!

semmelkladdkaka
semmelkladdkaka

Mina bästa tips för lyckad Semmelkladdkaka
  • Placera en digital termometer i kall ugn. Sätt stickan i en kopp och rikta spetsen uppåt, håller din ugn 180° som du ställt in? Lär känna din ugn för att bättre lyckas med din bakning!
  • Med en anslagsring / form som är 20 cm i diameter blir kladdkakan 2.5 cm hög efter gräddning.
  • Du kan använda en klassisk springform med löstagbar kant på 24 cm. (Jag tycker dock att kladdkaka blir för platt).
  • Kom ihåg att spänna fast ett helt bakplåtspapper i botten på springformen annars fastnar kakan i springformen.
  • Baka i en fyrkantig form, skär i små rutor och spritsa grädde ovanpå. Servera som mumsbitar / petit fourer för mer elegant intryck.
  • Undvik ströbröd då det ger torra kanter. Smörj med rumsvarmt smör sedan kan du hellre mjöla kanterna i så fall.
Grädda på 180°:
20 cm form = 22 minuter
22 cm form = 20 minuter
24 cm form = 18 minuter

semmelkladdkaka


Tyckte du om mitt inlägg om Semmelkladdkaka? Dela det gärna  🙂
Följ mig också på Instagram och Facebook – för inspiration och baktips!

Recept på klassisk kladdkaka hittar du här


 

Dela gärna inlägget och följ mig på Instagram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *