Semlor - Med den godaste mandelfyllningenSÖTEBRÖD

Semlor – Här är den bästa mandelfyllningen

semlor med mandelfyllning


Semlor. Semla. Fastlagsbulle.

Detta recept ger en perfekt vetedeg för semlor. Bra glutenutveckling, mjuk och härlig deg. Det viktigaste är att knåda degen i maskin med degkrok minst 20 minuter för att få ett bra resultat. Sedan får du recept på den allra godaste semmelfyllningen!


semlor


Semlor
15 normalstora eller 40 minisemlor

Vetedeg

  • Mjölk 250 g = 2.5 dl
  • Jäst 40 g = Ca 1 pkt
  • Vetemjöl special 540 g = 9 dl
  • Kardemumma, nystött 10 g = 2 tsk
  • Strösocker 100 g = 1 dl, rågad
  • Ägg 25 g = 0.5 st
  • Salt 6 g = 1 tsk
  • Smör, mjukt 100 g

Fyllning

  • Mandelmassa, rumsvarm 500 g
  • Vaniljkräm 200 g
  • Flagad eller hackad, lättrostad sötmandel 60 g
  • Kardemumma, nystött 5 g = 1 tsk
    ________________________
  • Grädde 40 % 1000 g = 1 liter
  • Florsocker

Arbetsbeskrivning 

Vetedeg

  1. Ställ fram mjölken ett par timmar tills mjölken är rumsvarm = 18°. Eller värm försiktigt i kastrull.
  2. Lös upp jästen i mjölken. Tillsätt resterande ingredienser och knåda degen i maskin med degkrok på låg, sedan högre hastighet, minst 20 minuter. Degen kommer vara kladdig i början, men efter minst 20 minuter kommer den att vara perfekt.
  3. En färdigknådad deg ska släppa bunkens kanter, vara mjuk och glansig. Gör ett glutenprov för att se att degen är färdig. Temperaturen på degen bör ligga på 26 – 28°.
  4. Sätt på lock på bunken och låt degen spänna av i kylen 45 minuter. Eller så låter du degen kalljäsa i kylen över natten.
  5. Väg upp 60 gram bitar för normala semmelbullar eller 25 gram för mini.
  6. Forma runda bullar och sätt av på plåt.
  7. Jäs i 35° varm ugn. Spruta in vatten med en blomspruta regelbundet i ugnen för att skapa fukt. Jäs till dubbel storlek ungefär 60 minuter.
  8. Grädda på 210° 5 – 8 minuter. Beroende på vilken storlek på semmelbullarna du rundrivit.
  9. Låt svalna helt på plåt.

 

Fyllning

  1. Arbeta upp mandelmassan smidig för hand eller med vinge i maskin.
  2. Tillsätt vaniljkräm pö om pö till en len och homogen kräm.
  3. Blanda ned nystött kardemumma samt lättrostad sötmandel.

 

Montering

  1. Klipp trekantiga lock på dina semlor med en sax. Saxen vinklar du nedåt mot bullens mitt. På så vis kommer det bli som en liten skål att fylla med mandelmassan.
  2. Lägg semmelfyllningen i en spritspåse och spritsa i rikligt med fyllning.
  3. Fyll den lättvispade grädden i en spritspåse med en stjärntyll. Spritsa grädden runtom fyllningen.
  4. Lägg på locket, tryck till lätt. Pudra med florsocker det sista du gör.

semlor

semlor

semlor

semlor



 

3 thoughts on “Semlor – Här är den bästa mandelfyllningen

    1. Hej, tack för din fråga. Ska lägga till detta i receptet såklart!
      25 gram = ca 40 stycken.
      60 gram = ca 17 stycken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *