Matjessilltårta - Perfekt tårta till buffé och festTÅRTOR & BAKELSER

Matjessilltårta – Tårta till buffé och fest!

matjessilltårta


Världens godaste Matjessilltårta!

Eftersom man kan göra så fina mat-tårtor och inte bara för dessert, så kommer detta recept.
Denna tårta passar perfekt till buffé & fest! Tårtan förbereds dagen innan så du slipper stressa i köket.


Matjessilltårta

Ingredienser

  • Kavring 200 g
  • Smör, brynt 100 g
  • Gelatinblad 6 g = 3 st
  • Matjessill, finhackad 250 g = (2 st burkar, endast sillen)
  • Philadelphiaost 200 g = 1 paket
  • Créme friache 24 % 200 g = ca 2 dl
  • Gräddfil 150 g = ca 1,5 dl
  • Grädde, vispad 50 g = 0.5 dl
  • Matjessillspad 20 g = 2 msk
  • Dill, finhackad 30 g = 1 dl
  • Citronzest från 1/2 citron
  • Rödlök 50 g = 1 st
  • Svartpeppar efter smak

Matjessilltårta


 

Arbetsbeskrivning
  1. Bryn smöret. Mixa kavringen. Blanda ihop och tryck ned i en 22 cm anslagsring med bakplåtspapper i botten. In i kylen minst 15 min så att bottnen sätter sig.
  2. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
  3. Hacka rödlök, dill och matjessill fint. Lägg i en bunke.
  4. Tillsätt philedelphiaost, crème fraîche, gräddfil, vispad grädde, citronskal, lite svartpeppar och blanda väl.
  5. Tag ut kavringsbotten från kylen, lyft bort anslagsringen försiktigt och hasa över kavringsbotten på ett nytt bakplåtspapper, som ligger på en rak plåt som går in i kylen.
  6. Placera en större anslagsring runtom som är lite större, 24 cm i diameter. Eller lägg kavringsbotten i en springform från allra första början, 24 cm i diameter. (klä gärna in kanten på formen med plastfilm (”overhead plast”) för att få snygga kanter.)
  7. Smält gelatinbladen tillsammans med matjessillspaden varsamt i kastrull, blanda ned i sillsmeten. Rör smeten slät och häll nu smeten över kavringsbotten. (använder du springform kan du hälla smeten direkt över botten, annars låt smeten sätta till sig lite och tjockna så inte smeten rinner ut från anslagsringen).
  8. Låt din matjessilltårta sätta till sig i rumstemperatur en stund, gelatin mår nämligen bäst av att stelna långsamt.
  9. In i kyl till nästa dag, gärna två dagar, och garnera sedan snyggt och valfritt 🙂
  10. Tårtan är garnerad med hackad gräslök, lite dill, klöver, blåklint (som båda är ätbara) picklade rädisor och lite smörblommor. Smörblommor är ej ätbara, måste plockas bort.

 

Matjessilltårta



 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *