Lussekattsemla - En perfekt kombinationSÖTEBRÖD

Lussekatt + Semla = Sant

lussekattsemla


Lussekattsemla, två goda bakverk i ett 🙂
Gjorda på den luftigaste vetedegen med saffran såklart!  Fylld med en god mandelkräm med kardemumma och vaniljkräm. Fluffig och len grädde och sist pudras florsocker… var så god. Här kommer receptet!


lussekattsemla


Lussekattsemla bakade på godaste vetedegen
15-17 st

Saffransdeg

  • Mjölk 18° 250 g = 2,5 dl
  • Saffran 1 g = 2 pkt
  • Jäst 40 g = Drygt 1 pkt
  • Vetemjöl special 300 g = 5 dl
  • Strösocker 100 g = 1 rågad dl
  • Ägg 25 g = 1/2 st
  • Salt 6 g = 1 tsk
  • Kardemumma 5 g = 1 tsk
  • Vetemjöl special 240 g = 4 dl
  • Smör, mjukt 100 g

  • Russin 60 g (30-35 st) Läggs i blöt. I konjak, eller julmust.
  • Ägg till pensling av lussekatterna (mixa ägg med lite salt, då blir äggstrykningen enklare).

Arbetsbeskrivning 

Saffransdeg

  1. Börja med att lägga russinen i blöt. Gärna en dag innan om du har möjlighet.
  2. Lägg mjölken i degbunken och tillsätt saffran och jästen. Lös upp detta.
  3. Tillsätt resterande ingredienser och knåda degen minst 20 min. Degen ska vara elastisk och glansig tills den har en temperatur på 26-28 grader. Detta blir en bra, mjuk deg. Känn med en termometer i degen så att den har rätt temperatur! Gör även ett glutentest så du vet att degen är färdigknådad.
  4. Låt degen spänna av 30 min, gärna i kylskåp. Detta gör degen formbar. Då glutentrådarna får vila och degen kommer inte att dra ihop sig när du rullar till lussekatter.
  5. Väg upp 60 g bitar, blir ca 15-17 st.
  6. Rulla sedan ut ALLA lussekatter till längder. Sedan är det dags att rulla till ett S.
  7. Tryck ned russin i alla lussekatter. Och varför vi har lagt dem i blöt, är för att de inte kommer att jäsa bort från dina lussekatter när du gräddar dem. Russinen kommer nu att stanna kvar i bullen.
  8. Jäs dina lussekatter övertäckta med plastfilm ca 1.5tim. Jäs dem gärna i din ugn på 35°. Spruta in lite vatten med en blomspruta för extra fukt.
  9. Grädda dina lussekatter på 200° i 8 min. Se upp så du inte gräddar dem för länge.
  10. Direkt när lussaktterna kommer ut från ugnen DÅ SKA DU PENSLA DEM MED UPPVISPAT ÄGG. Jajjamen, du läste rätt. Efteråt. Precis som man gör på bageri. Det är då du får lussekatterna så glansiga! Låt dem sedan svalna.


Fyllning

Rör ihop en kräm av:

  • 500 g mandelmassa
  • 150 g hemgjord vaniljkräm. Har du inte vaniljkräm så använd vaniljkesella. Varför inte köpa vaniljkräm från ett bageri?
  • 100 g hackad sötmandel, med eller utan skal. Med skal blir det starkare mandelsmak.
  • 5 g (1tsk) kardemumma
  • 20 g (2msk) vaniljsocker
  • 1 liter grädde vispas luftigt.

Montering

  1. Dela dina lussekatter på längden med en brödkniv.
  2. Fyll dina lussekattssemlor med mandelkrämen.
  3. Fyll den vispade grädden i en spritspåse, med en stjärntyll stl 18. Spritsa grädden runtom lussekatten.
  4. Lägg på locket och pudra med florsocker det sista du gör.

lussekattsemla

lussekattsemla


 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *