Lingonsylt - Såhär ska du koka din lingonsyltSYLT & MARMELAD

Perfekt lingonsylt! Det bästa grundreceptet.

lingonsylt


Lingonsylt är perfekt att koka i slutet av september då lingonen är lagom mogna. Men det går lika bra att koka sylten av frysta lingon. Att koka lingonsylt är väldigt enkelt – eftersom lingon innehåller naturligt pektin, som gör att sylt och marmelader tjocknar. Det enda som är viktigt är att bären inte är alltför mogna, då börjar pektinet minska. Detta gäller för alla bär. 

Googlar du recept på lingonsylt kommer du att få upp två olika metoder för att koka lingonsylt. Nämligen:

1. Koka lingon, vatten och socker tillsammans direkt i en kastrull.
2. Koka lingon med vatten först. För att sedan röra i sockret.

Och vilket metod är bäst?

Den bästa metoden är att koka upp lingonen med vatten i 10 min, för att sedan röra i strösockret. Då kommer din lingonsylt att bli mycket klarare röd i färgen samt att sylten kommer att bli mer geléaktig.

Grundrecept Lingonsylt 

  • Lingon 1000g = ca 1,5 liter
  • Vatten 100g = 1dl
  • Strösocker 800g = Drygt 9 dl

Gör såhär

  1. Skölj dina rensade lingon och lägg dem i en kastrull. För 1000g lingon är en 4L kastrull lämplig.
  2. Häll i 100g vatten (1dl).
  3. Koka upp lingon och vatten, skumma av och koka sylten på medelvärme i 10 min. Rör om i sylten regelbundet.
  4. Dra sedan kastrullen från plattan, rör ned strösocker i omgångar och rör tills allt socker har smält och löst sig.
  5. Låt nu sylten stå 10 min och sätta till sig och tjockna en aning, ytan på sylten ska bli lite skrynklig. Detta gör du för att få en jämn sylt där bären inte lägger sig i botten av glasburken när sylten väl kallnat.
  6. Fördela den varma sylten, men hjälp av sylttratt, på rena, varma och steriliserade burkar. (Placera burkar och lock i ugnen på 100° i 15 min innan du fördelar sylten däri. Locken ska ej sitta på).
  7. Fyll lingonsylten hela vägen upp, skruva på locken, vänd burkarna upp och ned. Låt dem stå så tills nästa dag i rumstemperatur, skölj och torka dem  rena och sätt etikett.
  8. Sylten förvarar du i rumstemperatur. Öppnad i kylskåp. Det är perfekt att göra lingonsylt nu, för att sedan använda till den absolut godaste mjuka pepparkakanRecept kommer längre fram.

Hur kokar man lingonsylt? – det var väl inte så svårt, sätt nu fart 🙂


Hur kokar man lingonsylt



 

4 thoughts on “Perfekt lingonsylt! Det bästa grundreceptet.

  1. Testar receptet just nu. Verkar bra!
    (Det heter inte ”på affären”, det heter ”i butiken”. Och likadant med ”på bruk”, det heter ”i burk”. )

    1. Hej Troll! Vad roligt att du testar receptet!
      Tack för din kommentar om mina felstav, det ska jag ändra.
      Bästa hälsningar, Ennie Kramer

  2. Heter det verkligen ”på bruk”? Jobbade jag på det bruket skulle jag bli sur, det är tur att bruket har bra tak, så man inte ska halka omkring i lingonsylt.
    Om man ska gnälla på andra som skrivit fel, då gäller det att man är ofelbar själv. Eller?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *