Jordgubbstårta - Till sommarens alla festerTÅRTOR & BAKELSER

Jordgubbstårta – Till sommarens alla fester

jordgubbstårta


Jordgubbstårta är ett måste till midsommar och sommarens alla fester. Vill du göra allt från grunden krävs lite planering. Gör du tårtan i flera steg undviker du stress, tårtan blir saftig och det kommer bli roligt att baka. Spritsningen av grädden är allra roligast! Så införskaffa gärna tyllar inför ditt tårtbak.


Jordgubbstårta


Jordgubbstårta
1 st tårta för 12 portioner

Ingredienser

  • Tårtbotten 1 st
  • Jordgubbssylt 50 g = 0.5 dl
  • Vaniljkräm x 1 recept
  • Grädde 800 g = 8 dl
  • Färska svenska jordgubbar 500 g = 1 liter

Dag 1
  1. Gör tårtbotten enligt anvisning.
  2. Gör vaniljkräm enligt receptet.
Dag 2
  1. Vispa hälften av grädden mjuk, stabil och luftig.
  2. Dela tårtbotten i 3 delar.
  3. Använd den understa delen på tårtbotten. Lägg den upp och ned med den mörka/bakade sidan uppåt.
  4. Bred ut all jordgubbssylt. Ovanpå jordgubbsylten brer du ut en klick grädde. Grädden blir som ett ”lim”. Vilket gör att bottnarna inte kommer glida i sidled. Vilket det lätt gör om det bara är sylt mellan två bottnar.
  5. Lägg på tårtbotten nr 2. Använd den översta delen med den mörka sidan ned mot jordgubbssylt och gräddklick.
  6. Du ska nu ha mittendelen av tårtbottnarna kvar.
  7. Stryk ut all vaniljkräm på botten nr 2.
  8. Stryk ut grädde ovanpå vaniljkräm. Lägg på botten nr 3. Här är viktigt att beräkna så att tårtan blir max 6 cm hög om du vill spritsa en gräddkant med en kanttyll. Eftersom dessa tyllar har ett mått på 600 mm.
  9. Stryk upp tårtan med grädde så att bottnarna täcks.
  10. Sätt av tårtan på en fin tårtbricka eller ett tårtfat.
  11. Plasta och sätt in i kyl till nästa dag.
Dag 3
  1. Skölj och ansa jordgubbarna. För att få tårtan som på bilden, så spar några jordgubbar med grön blast.
  2. Vispa grädden lätt och luftig. Det är viktigt att grädden inte blir för hårt vispad.
  3. Spritsa gräddkanten i ett svep. Övning ger färdighet 🙂 Blir det inte bra första gången, stryk bort grädden och försök igen.
  4. Jämna till tårtans ovandel så att ytan blir rak.
  5. Använd en stjärntyll storlek 18 och spritsa en gräddring.
  6. Halvera jordgubbarna med grönt skal kvar, och placera de närmast gräddringen.
  7. Toppa med resterna jordgubbar. Använd både hela och halverade jordgubbar.
  8. Avnjut din jordgubbstårta med en kopp kaffe eller ett glas saft.

tårtbottenJordgubbstårta

Jordgubbstårta

Jordgubbstårta

Jordgubbstårta

Jordgubbstårta

Jordgubbstårta

Jordgubbstårta

jordgubbstårta


Mina bästa tips för en lyckad Jordgubbstårta
  • Här kan du få tag i kanttyllar, tyllar, spritspåsar, anslagsringar (tårtringar) mm.
  • Köp gärna hem extra jordgubbar. Är det många dåliga i asken är det synd att ha för få till dekoration.
  • Använd en sågtandad brödkniv när du delar tårtbotten i tre delar. Arbeta dig runt tårtan för att skära genom till mitten. Då undviker du att skära snett. 
  • Anslag (tårtbotten) kan du förbereda flera veckor innan. Baka, plasta väl och frys in!
  • Hemgjord jordgubbssylt är allra godast.
  • Att montera tårtan, dekorera den dagen efter och servera gör att tårtan hinner safta till sig och bli godast! 
  • Gör du tårtan dagen innan, måste du komma ihåg att placera tårtan på en stabil tårtbricka eller tårtfat. Du kan nämligen inte flytta tårtan med hjälp av en palett om tårtan saftat till sig. Då kommer det bara bli mos!
  • Det är viktigt att grädden blir fluffig, men löst vispad till spritsningen med tyll. Eftersom grädden även blir lite ”vispad” när du spritsar. För tjockt vispad grädde kommer göra att kanterna spricker och grädden kommer inte se mjuk och toppig ut.
  • Den där lilla gräddklicken ovanpå sylten, innan du lägger på tårtbotten nr 2 är viktig. Annars är det lätt att tårtan glider av och blir sned. Och det vore förargligt!
  • Ska du frakta tårtan är det bra med en tårtkartong – det kan du köpa billigt på närmaste bageri 🙂 Fråga även om att få köpa tårtbricka om du behöver det.
  • Beräkna 150 gram tårta per person. 
  • Sist men inte minst, använd alltid fullfet grädde 40 %. Den är godast!

Glöm inte att prenumerera med din mail så att du inte missar nya blogginlägg.
Du vet väl om attjag finns på Instagram och Facebook? 🙂


 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *