Jordgubb & rabarberpaj - med godaste smuldegen!PAJER

Jordgubb och rabarberpaj – Somrig smulpaj med vaniljsås

Jordgubb och rabarberpaj


Jordgubb och rabarberpaj är nog den godaste paj man kan äta under sommaren. Det är enkelt att baka smulpaj och passar alla tillfällen! Till studenten, midsommar och födelsedagskalas. Till eftermiddagsfikat eller som dessert efter middagen serverad i vackra portionsskålar.

Söta jordgubbar, syrlig rabarber, perfekt klassisk smuldeg ovanpå. Och iskall krämig vaniljsås. Här får du det allra bästa receptet!


Jordgubb och rabarberpaj


Jordgubb och rabarberpaj
Somrig smulpaj –  6 portioner

Fyllning

  • Jordgubbar, rensade 250 g = ungefär 1/2 ask
  • Rabarber 250 g
  • Strösocker 25 g = 1/4 dl
  • Potatismjöl 10 g = 1 msk


Smuldeg

  • Smör, kallt 150 g
  • Strösocker 135 g = 1.5 dl
  • Bakpulver 3 g = 0.5 tsk
  • Vaniljsocker 6 g = 2 tsk
  • Vetemjöl 130 g = Ca 2 dl
  • Havregryn 60 g = 2 dl

Arbetsbeskrivning
  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Tärna smöret. Nyp ihop alla ingredienser till en smuldeg. Sätt av smuldegen i kylen.
  3. Skölj rabarber och skär i 0.5 cm stora bitar. Behåll skalet på.
  4. Skölj och ansa jordgubbarna. Dela varje jordgubbe i fyra.
  5. Placera rabarber och jordgubbar i en stor form eller sex stycken portionsformar.
  6. Blanda strösockret med potatismjölet och vänd runt med jordgubbarna och rabarbern.
  7. Tag fram smuldegen från kylen och fördela jämnt ovanpå.
  8. Baka direkt av i ugnen i 25 minuter.
  9. Låt pajen svalna ordentligt innan du äter den, vilket är allra godast.
  10. Servera tillsammans med iskall, hemgjord, krämig vaniljsås. Mums!!!

jordgubb och rabarberpaj

jordgubb och rabarberpaj

jordgubb och rabarberpaj

jordgubb och rabarberpaj

Jordgubb och rabarberpaj

jordgubb och rabarberpaj

jordgubb och rabarberpaj

jordgubb och rabarberpaj


Mina bästa tips för lyckad jordgubb och rabarberpaj!
  • Gör en stor sats smuldeg och förvara i frysen. Då får du snabbt till en smulpaj!
  • Se till alla nypa ihop smuldegen till jämna finfördelade bitar. Annars kommer gräddningen bli ojämn och de stora ”klumparna” blir brända.
  • Testa att använda olika mjölsorter! Jag använd hälften vetemjöl och dinkelmjöl.
  • Vänd helst i havregrynen allra sist i smuldegen. Annars blir de lätt för finfördelade. Det är gott med textur!
  • Jag använde till denna paj även dinkelflingor. Eftersom de är betydligt tjockare och hårdare i konsistens än havre åkte de med direkt i smuldegen när jag arbetade ihop degen. Använde hälften havre och dinkel.
  • Du bör baka av pajen direkt när den är monterad. Låter du pajen stå i kylen innan avbakning, kommer sockret dra ur vätskan från bären och pajen blir för blöt!
  • Dessa pajformar är perfekt till portionspajer. Formarna passar även perfekt att göra crème brulée i! Kom ihåg att korta ned avbakningstiden om du gör portionspajer!
  • Vanlig ugnsvärme med indirekt värme är bäst, eftersom värmen kommer ovan och underifrån. Vilket gör att du får en perfekt knäckig smuldeg. Varmluft gör gärna att smuldegen blandas för mycket med bären, och det blir soggigt.
  • Placera inte smuldeg hela vägen ut tills formens kant om du bakar i en stor form. Då blir smuldegen längst ut gärna för övergräddad och lätt bränd. Låt bären synas och sticka fram längst ut.

Dela gärna inlägget om du gillade det 🙂
Följ mig också på Instagram och Facebook – för inspiration och baktips!


 

2 thoughts on “Jordgubb och rabarberpaj – Somrig smulpaj med vaniljsås

  1. Ett annat tips istället för den klassiska vaniljsåsen är att vispa ihop en burk kondenserad sötad mjölk med 3 dl grädde. Vispa tills det blir mjuka toppar.

    Ev rester är perfekta att frysa in portionsvis till glass! Den blir krämig och god. 😊

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *