Schweizisk maräng & Italiensk – Varmvispad maräng



Det är dags att förklara skillnaden mellan Italiensk och Schweizisk maräng!

Tidigare har vi pratat om fransk maräng, som är en klassisk kallvispad maräng, och förklaring för att lyckas med det finner du här.


Schweizisk maräng är när du värmer socker och äggvita i en skål över sjudande vattenbad under konstant vispning, tills temperaturen ligger mellan 50-65° i äggsmeten. Alla sockerkristaller ska vara helt borta. Känn på marängmassan mellan fingrarna, marängmassan ska vara helt slät.

Därefter vispar du marängen på låg/mellanhastighet i maskin i ny bunke tills marängen är styv.
Det är denna grundsmet som används när du gör stora sega franska maränger och tillsätter smält choklad.
(De marängerna benämns konstigt nog ofta vid namn franska maränger, vilket krånglar till det 🙂 Eftersom fransk maräng är en kallvispad maräng!)

Schweizisk maräng kan du alltså baka av i ugnen till mjuksega maränger. Eller så spritsar du marängmassan ovanpå bakverk och flammar av med en brännare. Givetvis kan du även spritsa denna marängmassa och baka av, och få dem spröda, men de blir alltid lite segare än en kallvispad då schweizisk marängmassa består av mer socker.

Grundrecept Schweizisk maräng
  • Äggvita 100g = ca 3st
  • Strösocker 250g = ca 2,5dl

Italiensk maräng är när du kokar en sockerlag av vatten och socker till 121°, som du sedan strilar varsamt över uppvispade äggvitor på hög hastighet. Börja vispa äggvitorna när sockerlagen är 115°. När du strilat i all sockerlag sänker du hastigheten och vispar till en styv maräng.

Grundrecept Italiensk maräng
  • Äggvita 150g = 5st
  • Strösocker 300g = ca 3dl
  • Vatten 50g = 1/2dl

Det bästa med båda marängerna är att de blir styva och tjocka. Marängmassorna passar därför utmärkt för att spritsas! Men framför allt så kan marängmassorna frysas in! Tänk vad smidigt att ha lite italiensk maräng i frysen när du blir sugen på en passionsfruktsmousse? ? Eller till parfait eller som grund till en luftig smörkräm!

  • Och varför schweizisk och italiensk maräng används till cupcakes eller citronmarängpaj, är för att marängerna inte börjar rinna om de står i rumstemperatur, vilket en kallvispad fransk maräng gör.
    Det som händer är att äggvitan släpper på fransk maräng i rumstemperatur eftersom den marängmassan aldrig blir upphettad vid tillagning.
  • Finmixa gärna karameller, nötter eller kokosflagor som på bilden och tillsätt i marängsmeten. Men tänk på att de måste vara finmixade, om du vill spritsa och använda en stjärntyll, annars fastnar det i tyllen. Vill du ha grövre bitar så använd en slät tyll. Lycka till!


 

Dela gärna inlägget och följ mig på Instagram

12 reaktioner på ”Schweizisk maräng & Italiensk – Varmvispad maräng

  1. Tack för fint recept, vill bara säga att ibland blir det fel med ”dem”, som i ”dem marängerna”, men rätt som i ”få dem spröda”. om man är osäker kan man med fördel alltid
    använda de (som kan uttalas dom).
    Med vänlig hälsning,

    1. Hej Lisl Giertz! Tack för din återkoppling, det ska jag tänka på i fortsättningen. Vänligen Ennie

  2. Tack för bra maränginfo!!! Jag har testat att frysa italiensk marängmassa, men jag upplevde att den blev väldigt lös när den tinade, finns det något knep för att få tillbaka fluffet i massan?

    1. Kul att höra att du gillade informationen! 🙂 Om den italienska marängen upplevdes väldigt är det svårt att få volym i den igen efter frysning tyvärr. Ha en fin lördag!

    1. Hej,

      Obakad ett par dagar tills marängen börjar släppa sin vätska. Det kommer att synas 😊
      Vänligen Ennie

  3. En fråga om schweizisk maräng: om jag har vispat ihop allt dagen innan, kan jag då ha den i kylen och baka av den dagen efter, eller måste allt göras samma dag?

    1. Jag skulle inte rekommendera att förvara marängmassan i kylen då den kan släppa vätska. Spritsa och baka av allt samma dag.

  4. Jag lyckas inte få den schweiziska marängsmeten slät. Spelar ingen roll hur jag gör, det är ändå massor av sockerkristaller kvar i smeten. Har du några tips?

    1. Blir marängsmeten tillräckligt varm och att du vispar ordentligt?
      Vilket socker använder du? Kanske är det stora sockerkristaller i det märke som du använder.
      Äger du en blender/mixer så är ett tips att mixa sockret först innan du blandar med äggvita ovanför vattenbad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *