Glutenfri morotskaka - med ljuvlig färskostglasyrMJUKA KAKOR

Glutenfri morotskaka

glutenfri morotskaka


Glutenfri morotskaka är ett perfekt bakverk om du undviker eller inte tål gluten. Jag tycker det är trevligt att testa nya recept fast jag själv äter gluten – och detta recept blev supersmarrigt!

Här valde jag att baka min morotskaka i portionsformar i silikon á 3 x 8 cm för ett elegantare utseende. Samt att jag tycker om att få en mindre söt bit och njuta oftare. Stora groteska kakor är inte min grej. Perfekta mumsbitar att frysa ned! Så var så god, här kommer receptet.


glutenfri morotskaka


Glutenfri morotskaka
1 st form eller 24 st portionsbitar á 3 x 8 cm


Glutenfri morotskaka

  • Ägg 150 g = 3 st
  • Strösocker 180 g = 2 dl
  • Farinsocker 112.5 g = 1.5 dl
  • Mandelmjöl 150 g = 3 dl
  • Havremjöl 80 g = 2 dl
  • Rismjöl 100 g = 2 dl
  • Bikarbonat 7.5 g = 1.5 tsk
  • Bakpulver 7.5 g = 1.5 tsk
  • Kanel 6 g = 2 tsk
  • Ingefära 3 g = 1.5 tsk
  • Muskot 1 g = 0.5 tsk
  • Vaniljpulver 2 g = 1 tsk
  • Kardemumma 2 g = 0.5 tsk
  • Rapsolja 180 g = 2 dl
  • Morot 250 g = 2 st stora morötter (bruttovikt med skal 320 gram)
  • Ananas, krossad 100 g = 1 liten burk ananans, avhälld från vätska
  • Glutenfritt ströbröd (behövs om du gör i portions-silikonformar)


Glasyr

  • Smör, mjukt 100 g
  • Philadelphiaost 300 g = 1 stor förpackning family
  • Florsocker 200 g = 3 dl, rågad
  • Citron och/eller limeskal till topping

Arbetsbeskrivning

Glutenfri morotskaka

  1. Ugnsvärme 160°.
  2. Smörj portionsformarna med mjukt smör och bröa med glutenfritt ströbröd. Eller använd en form 30 x 40 cm som du penslar med rapsolja och klär därefter in med bakplåtspapper. Oljan gör så att pappret fäster.
  3. Vispa ägg tillsammans med strö- och farinsocker vitt och luftigt 10 minuter.
  4. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
  5. Skala och finriv morötterna.
  6. Häll av vätskan från den krossade ananasen.
  7. Sikta ned alla torra ingredienser i äggsmeten, blanda till en slät smet.
  8. Tillsätt morötter, ananas samt rapsolja.
  9. Fyll silikonformarna till 2/3 med hjälp av en spritspåse och slät tyll storlek 11. Eller bred ut smeten i formen.
  10. Grädda lätt gyllene ca 15 minuter eller 30 minuter för en stor kaka. Testa med en baksticka så att de är färdiggräddade och ej torra. En glutenfri morotskaka ska ej vara kladdig.
  11. Använder du silikonformar så vänd formarna direkt upp och ned mot en bakplåtspapper. Låt svalna. Tag inte bort formarna för då torkar kakorna lätt. Använder du en stor form så låt kakan svalna däri.


Glasyr

  1. Vispa ihop mjukt smör tillsammans med kall philadelphiaost samt siktad florsocker.
  2. Använd en krusig eclairetyll och spritsa tre toppar på portionsbitarna. Alternativt bred ut glasyren på kakan.
  3. Förvara morotskakan i kylskåp.

glutenfri morotskaka

glutenfri morotskaka

glutenfri morotskaka

glutenfri morotskaka

glutenfri morotskaka

glutenfri morotskaka

glutenfri morotskaka

glutenfri morotskaka

glutenfri morotskaka

glutenfri morotskaka

glutenfri morotskaka


Bra tips!
  • Glutenfri morotskaka kan frysas med och utan glasyr.
  • Vill du få fina bitar om du väljer att göra en stor morotskaka i en form? Frys kakan, och skär kakan i bitar när den är halvfrusen. Detta är speciellt viktigt när du gör glutenfria bakverk, eftersom de ej innehåller gluten som är som ett klister. Vilket gör att glutenfria bakverk är mer porösa och ostabila.
  • Här hittar du silikonformarna.
  • Vill du göra en klassisk morotskaka hittar du mitt recept här.
  • Det är även fint att dekorera med marsipanmorötter ovanpå färskostglasyren.
  • Skulle färksostglasyren vara för lös för att bre ut eller spritsa, så sätt glasyren i kylen en stund så är det löst!
  • Förvaras morotskakan i kylskåp håller den minst 1 vecka.
  • Testa gärna att ersätta morot mot zucchini eller rödbeta!
  • Fotnot: Jag testade att göra utan ströbröd och endast pensla med mjukt smör, men var då tvungen ett frysa kakorna innan de lossnade från silikonformarna. Därför rekommenderar jag både smör och ströbröd innan du spritsar i smeten.
  • Vill du ha en riktig hög morotskaka kan du givetvis baka i en springform 24 cm i diameter. Kom ihåg att spänna fast ett helt bakplåtspapper i botten, och smöra och bröa kanterna. Då får du enkelt loss kakan!

springform


Kom ihåg att prenumerera på mina blogginlägg! 
Lägg till din mailadress så kommer utskick på torsdagar – perfekt inför helgen.
Följ mig även på Facebook och Instagram för mer baktips och inspiration!
Och gillade du inlägget får du mer än gärna dela det vidare 🙂


 

2 thoughts on “Glutenfri morotskaka

  1. Hej hopp!
    Jag är så glad att jag hittat din blogg! Bästa och mest pedagogiska tipsen jag hittat! Idag satte jag din vetedeg och gjorde de första saffransbullarna i mitt 45-åriga liv som jag faktiskt är nöjd med. Så nöjd att jag vågar ge bort dem 😁. Jag har jobbat i kök men bakning har alltid varit min svaga sida. Nu vill jag prova alla dina recept, tips och trix. Ser fram emot julledigheten. Nu skall det bakas!

    1. Tusen tack Anna för dina fina ord!
      Vad glad jag blir att du har blivit nöjd med vetedegen! Självklart kommer dina bullar uppskattas när du ger bort dem! 🙂
      Lycka till framöver, och åter igen tack för att du tog dig tid att skriva.

      Med bästa hälsningar, Ennie

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *