Hur gör man flädersaft?

flädersaft


När du har plockat dina fläderblommor kanske du googlar: Hur gör man / Hur kokar man flädersaft?
Och det är klart jag ska reda ut det åt dig. För snart blommar flädern!


Hur gör man flädersaft och när blommar fläder?

Flädersaft

Fläderblommorna är redo att plockas i juni runt midsommar Du ska alltid plocka dem väl utslagna, men inte vissna och bruna. Det finns två varianter att göra flädersaft på, nämligen:

  1. Du varvar citronskivor, fläderblommor och socker i en hink. Kokar upp vatten, slår det över och låter stå ett par dygn. Eller…
  2. Varvar citronskivor och fläderblommor i en hink. Kokar upp vatten, slår det över och låter stå ett par dygn. Sedan gör ett uppkok av saften och då tillsätter strösockret.Båda safterna kommer att bli lika goda, jag har testat. Men det enklaste är recept nr 2. Eftersom du behöver en mindre hink och det blir mindre kladdigt då du tillsätter sockret allra sist.

Fädersaft
Ungefär 1.5 liter koncentrerad saft
  • Fläderblommor 250 g = ca 25 st blomklasar
  • Citron, ekologisk 400 g = 4 – 6 st
  • Vatten 1000 g = 1 liter
  • Strösocker 800 – 1000 g = 11 dl

Arbetsbeskrivning

  1. Plocka väl utslagna blommor. Jag sköljer aldrig blommorna längre, då jag vill behålla den nyttiga pollen.
  2. Varva fläderblommor med fint skivade citroner i en bunke som tål kokhett vatten.
  3. Koka upp vatten och slå det över.
  4. Låt blandningen stå mörkt och svalt i 5 dygn. Placera i matkällaren eller kylskåp.
  5. Sila saften efter fem dagar och väg upp saften. Använd lika mycket strösocker som saften väger.
    Exempel: 800 g saft + 800 g socker.
  6. Koka upp saften tillsammans med strösocker och låt koka ett par minuter.
  7. Skumma saften så att du får en klar och hållbar saft.
  8. Tappa upp saften på steriliserade flaskor hela vägen upp. Korka flaskorna direkt.
  9. Gör gärna hållbarhetsförläning för att saften ska få bättre hållbarhet:
  10. Placera flaskorna i ett hett vattenbad i ugnen. Låt flaskorna stå 20 – 30 min på 80° varm ugn.
  11. Tag ut flaskorna från ugnen och sätt etikett.

Saft har sämre hållbarhet än sylt och marmelad. Eftersom saft innehåller mer vatten (bakterier gillar vatten). Därför bör saft konsumeras inom ett par veckor när du väl öppnat flaskan. Det är därför bra att använda mindre flaskor 250 – 500 ml när du tappar upp saft. Hemgjord saft, utan konserveringsmedel, ska alltid förvaras i kylskåp.

Ett annat bra tips är att frysa in saft i istärningspåsar! Då tar du upp saft regelbundet vid behov.

Till varma sommardagar tycker jag att du ska fördela koncentrerad flädersaft i champagneglas, toppa med en torr Prosecco så har du en god drink.

Och glöm inte att efter fläderblommorna så kommer fläderbären i september som du även kan använda 🙂


flädersaft.

flädersaft på fläder



 

Dela gärna inlägget och följ mig på Instagram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *