Lyckas med Cheesecake

cheesecake


Cheesecake är fantastiskt gott och kortfattat kan man säga att det finns tre varianter:

  1. Den som bakas i ugn och innehåller ägg.
  2. Den som innehåller gelatin.
  3. Den som du endast fryser.

Vilken Cheesecake är godast?
Givetvis är det en smaksak. Men den mest krämiga är den bakade. Den med gelatin blir också krämig men det gäller att få lagom mycket gelatin i smeten. Precis som till en Pannacotta. För man vill inte få en stabbig konsistens.
Den minst krämiga är den som du fryser. Ingredienserna blandas ihop till fyllningen, fördelas ovanpå kexen sedan fryser man hela kakan. Denna Cheesecake gör jag aldrig, tycker bara det blir isigt och smälter snabbt vid servering.


Bakad cheesecake

Denna består av ägg vilket kommer gör konsistensen krämig. Här kommer tips för att lyckas:

  • Smeten ska aldrig vispas och få in luft, då blir slutresultatet inte krämigt.
  • Philadelphiaosten och ägg bör vara rumstempererad. Det främjar också till perfekt krämighet.
  • Du ska alltid låta en bakad cheesecake sätta sig i kylen ett dygn innan servering. Krämvigheten blir bäst och digestivebotten hinner sätta sig och få fukt från krämen. Vilket gör den enkel att skära igenom i fina portionsbitar utan att kakbottnen smular.
  • Baka aldrig av en cheesecake på hög temperatur. Vissa recept ska ingångstemperaturen vara hög, sedan sänker du värmen på ugnen direkt, vilket är perfekt. En medelhög temperatur är viktig för att lyckas!
  • Använd  aldrig en springform med stålplåt. Du vet dem som ofta köps på Ica, har en droppkant och är lite mörkare i färgen? Dessa formar leder värmen  för snabbt och du kommer få mörka och för gräddade kanter. Köp en springform i bläckplåt.
  • Lägg alltid ett helt bakplåtspapper i botten på springformen som du spänner fast så att du enkelt kan få loss kakan. För det är inte snyggt att servera en dessert med underlägget kvar från springformen.
  • Ska du servera din cheesecake i fina portionsbitar kan du med fördel skära den halvfrusen. Smaken blir absolut inte sämre. Kom dock ihåg att du alltid måste plasta in bakverk ordentligt som innehåller fett och ägg. Fett tar åt sig mest smak från kyl/frys.
Ugnstemperatur:
  • Lär känna din ugn genom att placera en digital termometersticka i ugnen. Ställ stickan i en kopp så att änden ej nuddar ugnen. Håller din ugn den värme som du ställt in den på? Oftast behöver man sänka varmluftsugn med 25°. Placera alltid din cheesecake i mitten av ugnen, både på vanlig och varmluftsfunktion. För att få bästa reglering av värmen.

Cheesecake med gelatin
  • En cheesecake med gelatin är också krämig. Denna blir dock något luftigare än en bakad.
  • För att veta att receptet ger en krämig konsistens kan du komma ihåg tumregeln:
    Max 1 st gelatin á 2 g per 200 g ”blöt vätska”. Så som: grädde, philadelphiaost, kesella, gräddfil eller crème fraîche.
    Räkna med att 1 dl är ungefär 100 g. Exempel: Innehåller ditt recept 4 dl philadlephiaost och 2 dl kesella ska du använda 3 st gelatinblad.
  • Gelatin bör stelna långsamt. Därför ska smeten sätta sig i rumstemperatur en stund innan du placerar den i kylen. Och i kylen innan frysen om du väljer att frysa kakan och äta den senare.
  • Du måste ha alla ingredienserna rumsvarma innan du blandar i det smälta gelatinet! Annars kan smeten spricka och du får gelatinklumpar. Detta är vanligt om man gör större satser.
    Händer detta kan du prova att hälla hela smeten i en kastrull och varsamt smälta smeten. Förhoppningsvis försvinner klumparna, annars är det bara att göra en ny sats.
  • När du smälter gelatinbladen, som har legat i blöt i rikligt med kallt vatten minst 10 min, bör du ta en del av smeten och smälta med. Då undviker du att gelatinbladet bränns vid. Fördela sedan i den resterande smeten.
  • Gelatinblad behöver minst 3 tim i kylen för att sätta sig och bli krämig. Men servera den helst dagen efter så att även digestivebotten hinner fukta till.

Vill du ha en fin spegel ovanpå din cheesecake så beräkna 1 st gelatinblad á 2 gram / 150 gram vätska.

Hallongelé

  • 75 gram hallonpuré
  • 75 gram sockerlag
  • 1 st (2 g) gelatinblad.

Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten minst 10 min. Krama ur vattnet från bladet och smält det försiktigt i kastrull med hallonpurén och sockerlag. Låt blandningen svalna innan du häller den ovanpå din cheesecake. Annars smälter färskostsmeten av den varma gelén.


Här hittar du min ljuvliga Cheesecake bakad på gelatin. Med smak av vanilj, lime och hallon.


Tyckte du om mitt inlägg? Dela det gärna 🙂
Följ mig också på Instagram och Facebook – för mer inspiration och baktips!

 



 

Dela gärna inlägget och följ mig på Instagram

6 reaktioner på ”Lyckas med Cheesecake

  1. Vill så gärna baka denna cheesecake nu till påsk, den ser fantastisk ut! När kommer receptet upp?

  2. Hej, Jag skulle så gärna vilja ha en springform i rostfritt. Letar men hittar ingen. I texten ovan rekommenderar du sådan. Vet du var de kan köpas? (Hamnade på din sida efter att ha googlat).

  3. Jag gjorde denna cheesecake idag. Hade 75g sockerlag, 75 g hallonpuré och 1 gelatinblad. Allt är en stor smet fortfarande när jag kollade och den har stått i kylen i 3 Tim. Vad ska jag göra? Ska ju ha kalas imorn. Blir så less på att ta recept på nätet när allt går fel varje gång.

    1. Hej Pauline,

      Beklagar att det inte blev bra. Jag har gjort receptet och även andra som lyckats. Har du använt gelatinblad som motsvarar 2 gram? (Legat i blöt innan)

      Om gelén fortfarande ej stelnat gör såhär:
      Häll av smeten från cheesecaken, häll gelén i en kastrull och tillsätt ytterligare 1 gelatinblad. Kyl ner gelén under ett kallt vattenbad under omrörning innan du häller på kakan. In i kylen igen 4 tim.

      Ska du ha kalaset under lunchen och ej hinner detta. Häll av gelén och dekorera med färska hallon runt hela toppen.

      Hoppas du får till cheesecaken!
      Vänligen Ennie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *