Äppelmos - Baka äpplena i ugnSYLT & MARMELAD

Äppelmos – som du enklast (och godast) gör i ugn

Äppelmos i ugn


Idag går vi in i oktober månad och ännu finns äpplen kvar på träden. Passa på att göra äppelmos till helgen innan säsongen är över. Här kommer ett enkelt recept på äppelmos som görs genom att baka äpplena i ugnen. Snabbt, smidigt och väldigt gott!


Äppelmos i ugn


Enkelt äppelmos i ugn – grundrecept

  • 1.5 kg äpplen (bruttovikt)
  • 100 g vatten (1 dl)
  • 100-200 g strösocker (ca 1-2 dl)

 

Gör såhär:
  1. Sätt ugnen på 150° och skölj äpplena.
  2. Dela varje äpple i 4 delar och skär bort kärnhus.
  3. Fukta en ugnsplåt med lite vatten och placera äpplena med skalet upp på plåten. (vatten används för att äpplena inte ska bränna fast på plåten)
  4. Baka dem helt mjuka i ca 30 min.
  5. Fördela de bakade äpplena i en kannmixer/blender, nettovikten bör vara ca 1 kg.
  6. Tillsätt 100 g vatten och 100-200 g strösocker / kg mos. Smaka av med sockermängden beroende på hur syrliga äpplena är.
  7. Mixa moset helt slätt och fint så att alla skalbitar försvinner och fördela upp på burkar.

Förvaring och hållbarhet av äppelmos

Äppelmos innehåller ofta mindre mängd socker och behöver därför alltid förvaras i kylskåp eller frysas in. Mos utan konserveringsmedel med ca 20 % socker har en hållbarhet i kylskåp på ca 2 veckor.

För äppelmos som ska ätas inom ett par veckor: fördela det varma moset på steriliserade, varma glasburkar och sätt genast på lock. Förvara i kylskåp.

Äppelmos som inte ska ätas upp i närtid: fördela det varma moset i plastburkar, låt svalna, sätt på lock och frys in.


Sterilisering av glasburkar och lock

Sätt ugnen på 100°. Placera nydiskade glasburkar och lock på en plåt i ugnen i 10 min. 

Jag använder gärna sexkantiga glasburkar med guldlock till mos, sylt och marmelad och beställer dem hos Biredskapsfabriken


Att använda ugnen istället för att koka äppelmos

Att baka äpplen i ugn istället för att koka i kastrull har flera fördelar:

  • Smaken blir mer kraftig och aromrik när äpplena bakas istället för att kokas.
  • Du behöver inte använda lika mycket vatten som gör äppelmoset mer koncentrerad.
  • Eftersom ingen kokning behövs undviker du att moset bränner i kastrullen.
  • Eftersom oskalade äpplen används går det snabb och enkelt då ingen skalning behövs! 
  • Att därefter mixa moset i en blender spar också tid istället för att lägga tid på att passera moset. Observera att en kraftfull blender behövs för att alla skalbitar ska försvinna. Används en matberedare eller mindre kraftfull blender kan passersil behövas om du vill få ett helt slätt mos.

Använder du röda äpplen får du ett vackert rosa äppelmos – allra rödast färg blir det med sorten Ingrid Marie. Vilken sorts äpplen som är bäst att använda till äppelmos spelar ingen större roll utan välj ett äpple som du tycker om! Jag tycker om friska och krispiga äpplen så mina favoriter är Aroma och Ingrid Marie.

Utöver äppelmos så är det ett måste att baka äppelpaj på dina plockade äpplen. Har du aldrig gjort hemgjord vaniljsås rekommenderar jag varmt att du testar det! Här är mitt recept på krämig vaniljsås

Äppelmos

Äppelmos i ugn

Äppelmos i ugnen

Rosa äppelmos

 



Dela gärna inlägget och följ mig på Instagram

6 reaktioner på ”Äppelmos – som du enklast (och godast) gör i ugn

  1. Alltså jag måste tacka dig ur djupet av mitt hjärta för din blogg- ingen förklarar så tydligt som du gör. Att du har fått upp MITT intresse för bakning är verkligen imponerande – jag som ryste vid tanken på att baka något förut.

    Trodde du hade lämnat bloggen men såg ditt inlägg nu & mitt hjärta började jubla!!

    TACK för en fenomenal blogg!

    1. Hej Fatima,
      Tusen tusen tack för din fina kommentar. Blir så glad av att läsa det du skriver!
      Det värmer, återigen tack.

      Hälsningar Ennie

  2. Har gjort din fenomenala lingonsylt flera gånger och har just nu ett kok på gång. Undrar om jag kan använda samma recept på hallon?

    1. Hej Ewa,
      Vad glad jag blir att höra att du tycker om mitt recept på lingonsylt.

      Hallon har inte lika mycket pektin, vilket gör att den inte geléar sig som lingon. Så där måste du koka hallon och socker till ca 103 grader.

      Hälsningar Ennie

  3. Så fin färg på moset!!! Min mormor brukade alltid steka plättar till mig och min syster och servera med vispgrädde och sitt egna äppelmos till. Det var särskilt gott när moset inte hade tinat riktigt, utan fick smälta ovanpå den varma, nygräddade plätten…. Mormor hade två äppelträd – ett Cox Orange och ett Ingrid Marie, men jag tror att moset gjordes på den senare. Måste testa ditt recept så snart som möjligt! 🙂

    1. Att servera äppelmos till plättar med lättvispad grädde måste jag definitivt testa! Tack för tipsen 😊

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *